Hlavní obsah

Vláda pošle 40 miliónů korun uprchlickému táboru v Jordánsku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Uprchlickému táboru Araq v Jordánsku pošle ČR pomoc ve výši 40 miliónů korun. Návrh ministerstva vnitra ve středu schválil kabinet, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Peníze půjdou na výstavbu ubytování pro běžence.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Pomáháme s řešením migrace. Vláda schválila pomoc 40 miliónů korun pro uprchlický tábor Azraq v Jordánsku. Peníze půjdou na ubytování pro 2280 uprchlíků,“ informoval na Twitteru premiér.

Za peníze by mělo být postaveno odhadem 456 ubytovacích jednotek, další tři a půl tisíce projde opravami. Ze sumy by se měla také vystavět přístupová cesta do tábora, která nyní chybí.

„Má to přispět k únosnějšímu pobytu v táboře,“ podotkla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Cílem je, aby uprchlíci mohli zůstat v táboře a neutíkali do Evropy.

Uprchlický tábor Azrak
Funguje přes dva roky. Nyní ho tvoří čtyři samostatné části, kde je dohromady 10 000 přístřešků. Počet nově příchozích a tedy i obyvatel tábora se od loňského roku zvyšuje. "V tuto chvíli v táboře přebývá téměř 55 000 osob," uvádějí podklady pro vládu.
Loni české peníze pomohly například uprchlickému táboru Zaatarí v Jordánsku, kde se za 45 miliónů korun vybudovala bezpečná elektrická síť, která zajistí pravidelný a stabilní přísun energie obyvatelům uprchlického tábora. Letos již vláda schválila rozvojové projekty v zahraničí, které vyjdou na téměř 66 miliónů korun. Ministerstvo vnitra má na zahraniční pomoc letos připraveno celkem 150 miliónů korun.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám