Hlavní obsah

Sobotka s Bělobrádkem přiměli Babiše, aby otočil. Odchod do penze zřejmě bude mít strop

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ještě před odpoledním jednáním koaliční rady připustil, že by hranice pro odchod do penze mohla být 65 let. Koalice se na tom nemohla dlouhodobě shodnout. Zastropovat důchody chtějí lidovci a ČSSD, Babiš byl až doteď proti.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Pokud dvě koaliční strany říkají 65, tak my se přizpůsobíme. Budeme s tím souhlasit, ale je to podle mě předčasná debata a populistická záležitost,“ překvapil šéf státní kasy.

Babiš přitom návrh kritizuje dlouhodobě, podobně se vyjadřoval i ve středu během jednání vlády.

„Odchod do důchodu má přímou souvislost i s výší důchodu. Čím bude nižší zastropování, tím míň bude na důchody. Podle mě je to zbytečná debata. Kdybych se choval tak populisticky jako ČSSD, tak bych řekl, zastropujme ve věku 64,“ kritizoval.

Obrat je proto tak trochu nečekaný. Babiš však tvrdí, že by jeho hnutí bylo nakonec stejně přehlasováno.

Jeho prozření vítám a považuji to za vítězství zdravého rozumu
Michaela Marksová (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí

Jak KDU-ČSL, tak sociální demokraté jeho rozhodnutí vítají. „Ministr financí pochopil, že udělal chybu, a změnil názor,” řekl Novinkám premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dodal, že návrh zákona zařadí hned na příští vládu, aby ho mohla co nejdříve začít projednávat Sněmovna.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) označila Babišovu změnu úsudku doslova za prozření. „Kolega Babiš si zjevně konečně všiml, co si o tom myslí voliči. Jeho prozření vítám a považuji to za vítězství zdravého rozumu,” sdělila Novinkám.

„Není to poprvé, co úplně otočil, ale vítám to. Byla na tom dohoda na odborné úrovni,” reagoval vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) to komentoval se slovy, že strany mají k zastropování odchodu do důchodu racionální argumenty, které by Babiš těžko rozporoval.

Kalousek: Babiš odvádí pozornost

Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek konstatoval, že Babiš výborně ovládá schopnost odvádět pozornost od podstatných věcí.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Podstatná je penzijní reforma. Pan předseda Babiš ji slíbil předložit 30. června 2015. Je příliš nekompetentní a zbabělý na to, aby něco takového udělal. Bez penzijní reformy je zastropování úplně jedno. Bez penzijní reformy důchody nebudou ani v 65, ani v 67,” uvedl Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám