Hlavní obsah

Ať zvyšování poplatků OSA posuzuje antimonopolní úřad, navrhují Starostové

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se nelíbí zvyšování poplatků za hudební práva. Ochranný svaz autorský (OSA) nedávno oznámil, že se některé sazby zvýší až o 50 procent. Poslanci STAN chtějí, aby se celou věcí zabývala Sněmovna. V rámci novely autorského zákona navrhnou, aby změny posuzoval antimonopolní úřad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík

Článek

Proti navyšování sazeb se bouří především města a obce. Podle Starostů na něj doplatí i restaurace a hotely.

„Nechápu, jak je možné, aby v meziročním srovnání mohly sazby narůst o 50 procent,“ sdělil Novinkám šéf hnutí STAN Petr Gazdík. Jednostranné a skokové zvýšení poplatků OSA je podle něj nepřijatelné.

V rámci novely autorského zákona by proto poslanci STAN chtěli protlačit pozměňovací návrh, aby nárůst sazeb posuzoval antimonopolní úřad. „Budeme chtít, aby meziroční zvýšení nad určitou úroveň, například dvojnásobek inflace zjištěné za poslední tři roky, podléhal dohledu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ vysvětlil poslanec Jan Farský.

Zpátky do výborů

„Autorská práva musíme dodržovat, ale odměny musí být přiměřené,“ podotkl poslanec František Vácha. Poslankyně Věra Kovářová zdůraznila, že stížnost proti OSA už podalo 180 obcí a měst.

Novela autorského zákona z dílny ministerstva kultury se nyní nachází ve druhém čtení a příští týden by ji měla řešit dolní komora. Gazdík v úterý Sněmovně navrhne, aby se novela vrátila do výborů.

O tak razantním skoku by se měla Sněmovna bavit
Jan Hamáček (ČSSD), předseda Sněmovny

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) Novinkám řekl, že by nebyl proti. „Mně navýšení o 50 procent přijde neodůvodněné. O tak razantním skoku by se měla Sněmovna bavit,“ míní.

Podobně to vidí i šéf poslanců TOP 09 (strana je se Starosty ve společném klubu - pozn. red.) František Laudát. „Mně se odjakživa nelíbí systém, který mají země Evropy. Vždycky se mi líbilo, jak to je v USA - že zadavatel si od nějakého člověka koupí tu práci a je to jeho majetek, ne toho autora,“ sdělil Novinkám.

Chápe, že někoho štve, když se kopírují a kradou písničky. Zároveň si ale nějakou regulaci dokáže představit.

Výběr článků

Načítám