Hlavní obsah

Volba šéfa VZP je Němečkův podraz, zlobí se Babiš

Aktualizováno

Rozbroje ve vládní koalici nemají konce. V pondělí se rozhořel spor o Zdeňka Kabátka, šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Správní rada ho na pondělním jednání zvolila na další čtyři roky. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to označil za skandální a mluví o „podrazu” ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf VZP Zdeněk Kabátek

Článek

Babiš považuje tvrzení, že je Kabátek dobrý manažer, za absurdní. V tiskové zprávě ho označil za kontroverzní osobu spojenou s "největším kmotrem českého zdravotnictví", někdejším náměstkem ministra zdravotnictví Markem Šnajdrem. „Způsob jeho zvolení i samotná volba dokazují, že ministr zdravotnictví Němeček fakticky neřídí svůj resort, ale je jen prodlouženou rukou kmotrů z ODS,“ tvrdí Babiš.

"Pana Kabátka považuji za představitele éry českého zdravotnictví, která je protkaná korupcí a úplatky," uvedl ministr financí. Němečkovým "podrazem" je podle Babiše pondělní průběh jednání správní rady VZP, na které byl volební bod zařazen poměrně překotně. „Je jasné, že to bylo dopředu připravené rozhodnutí, které mělo usnadnit volbu Zdeňka Kabátka předsedou správní rady, a ministr zdravotnictví o něm musel vědět,“ je přesvědčený Babiš.

Němeček kritice nerozumí

Němeček Babišově kritice opětovného zvolení Kabátka šéfem největší tuzemské pojišťovny nerozumí. Podle jeho slov proti Kabátkovi nehlasovalo devět zástupců ANO ve správní radě VZP.

Do sporu se vložil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který prohlásil, že Babiš by neměl dění ve VZP komentovat, neboť je ve střetu zájmů. Babišův fond Hartenberg Holding vlastní zdravotnická zařízení.

S návrhem rozhodnout o šéfovi největší tuzemské zdravotní pojišťovny přišel v pondělí předseda správní rady Jiří Běhounek, který je poslancem za ČSSD. Cílem bylo ujistit, že je firma stabilizovaná a současné vedení má důvěru, řekl předseda novinářům.

Postup volby ale zpochybnil předseda sněmovního zdravotnického výboru a člen správní rady VZP Rostislav Vyzula z hnutí ANO.

„Dnešní průběh jednání správní rady VZP je další Němečkův podraz, kterým chce za každou cenu udržet netransparentnost a korupci v systému českého zdravotnictví,“ tvrdí Babiš.

Absurdní hodnocení Kabátka

Hodnocení Kabátka jako vynikajícího manažera je podle ministra financí absurdní. „Pokud někdo argumentuje ekonomickými výsledky VZP za dobu jeho vedení, tak je nutné říci, že VZP se daří lépe zejména díky silnému ekonomickému růstu a zároveň díky tomu, že úhradová vyhláška je navržena tak, aby zvýhodňovala VZP,“ tvrdí Babiš a připomíná, že každý rok nateče do zdravotnictví přes 10 miliard korun navíc, přitom si ale lékaři i sestry neustále stěžují, že mají nízké platy.

Běhounek kritiku označil za snahu o politizaci funkce ředitele VZP. Ta je podle něj odborná a za manažery mají mluvit výsledky, nikoli politická příslušnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám