Hlavní obsah

Výstraha před horkem v Čechách platí, na východě budou teploty mírnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMU) na svých stránkách v sobotu varoval před vysokými teplotami, které především v Čechách budou během víkendu dosahovat až 34 stupňů. Na Moravě a ve Slezsku budou teploty oproti původním předpokladům o několik stupňů nižší.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Pobyt na slunci by měli omezit malé děti, nemocní a starší lidé.

Článek

Po zadní straně tlakové výše nad východní Evropou bude o víkendu vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Denní maxima tak v Čechách budou stoupat nad 31 °C.

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí nově platí pro Prahu, střední Čechy, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a část Libereckého kraje od dnešních 13:00 do 20:00. V neděli k tomu pak přibudou ještě kraje Jihočeský, Pardubický a Královéhradecký, časové rozpětí výstrahy zůstane stejné jako dnes, uvedla ČTK.

Nejvyšší odpolední teploty budou v sobotu v severozápadní polovině Čech dosahovat 29 až 33 °C, v neděli na většině území Čech pak vystoupají na 30 až 34 stupňů.

„K ochlazení dojde za studenou frontou během pondělí,” uvádějí meteorologové.

Na Moravě, ve Slezsku a na Českomoravské vrchovině budou teploty oproti původním předpokladům nepatrně nižší - většinou v rozmezí od 27 do 31 °C.

Meteorologové doporučují omezit tělesnou zátěž a pobyt na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách, dále zvýšit konzumaci nápojů a při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky.

Pobyt na slunci by měli omezit malé děti, nemocní a starší lidé.

Výběr článků

Načítám