Hlavní obsah

Sankce vůči Rusku škodí našemu zemědělství, vyzval opět Zeman k jejich zrušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek znovu kritizoval sankce, které Evropská unie praktikuje vůči Rusku. Na výstavě Země živitelka uvedl, že ČR by se měla připojit k zemím, které prosazují jejich zrušení. Ke zrušení sankcí chce vyzvat německou kancléřku Angelu Merkelovou šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Foto: Václav Pancer, ČTK

Prezident Miloš Zeman navštívil mezinárodní výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích.

Článek

Sankce proti Rusku podle Zemana nikomu nepomohly. Na trh se kvůli zablokování vzájemného obchodu mezi EU a Ruskem dostaly přebytky vepřového a zablokoval se vývoz mléka a mléčných výrobků, řekl prezident.

"Sankce jsou výrazem bezradnosti. A mají-li pomoci politici našemu zemědělství, tak konkrétně Česká republika by měla na Evropské radě konečně jasně říci svoje dosud bohužel váhavé stanovisko a připojit se k těm zemím, které navrhují zrušení sankcí," vyzval Zeman.

EU sankce vůči Rusku vyhlásila kvůli anexi Krymu a podpoře donbaských povstalců na východě Ukrajiny, Zeman je kritizuje dlouhodobě.

Zrušení sankcí podle českého prezidenta už navrhoval francouzský ministr hospodářství a průmyslu Emmanuel Macron a mluvil o tom také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Ke zrušení sankcí chce německou kancléřku při její návštěvě v ČR vyzvat Štěch. I on to prohlásil na výstavě Země živitelka.

Za rok sankce minulostí, přeje si Zeman

"Stále v Evropské radě jsou lidé, kteří se bojí rozhodnout, bojí se zrušit sankce," řekl Zeman. Vyjádřil také přání, aby za rok při zahájení Země živitelky už byly sankce zrušeny.

Zeman v minulosti opakovaně řekl, že sankce nepovažuje za účinné, a vyzýval k jejich zrušení. Sankce proti Rusku jsou podle něj největší překážkou vzájemných vztahů, řekl ve středu při přijetí českých velvyslanců na Pražském hradě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám