Hlavní obsah

V Brně by to Konvičkovi tak hladce neprošlo

Právo, Barbora Janáková

Kdyby se Iniciativa Martina Konvičky rozhodla uskutečnit svůj happening s vlajkami Islámského státu v Brně, a nikoli na pražském Staroměstském náměstí, tak hladce by jí to neprošlo.

Konvičkovci si na Staroměstském náměstí hráli na útok islamistůVideo: Prima FTV

 
Článek

Jak už vyšlo najevo, pořadatel v oznámení o shromáždění pražské úředníky informoval o tom, že při akci plánované na 21. srpna budou použity v rámci divadelního výstupu i expanzní, znehodnocené a airsoftové zbraně. Navíc je tam napsáno, že na akci proběhne i imitace násilí. Přesto příslušný úředník dál nepátral a akci nechal rozjet a rozpustil ji až po téměř dvaceti minutách, když vyvolala paniku mezi nic netušícími turisty.

Jak Právu vysvětlil tajemník Brna-střed Petr Štika, pražský magistrát si mohl pozvat svolavatele shromáždění nazvaného „Obsazení Prahy – akce na podporu demokracie“ na schůzku, než o jeho osudu rozhodl. Na ní se mohl úředník dopátrat podrobností a především motivace pořadatelů.

Postup svých lidí označila primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) za chybu a nyní se řeší, zda za to bude někdo z nich potrestán. Vedoucí pražského oddělení správních činností Pavel Štefaňák se obhajoval tím, že nebyl zákonný důvod shromáždění zakázat.

Foto: Markéta Horešovská, ČTK

Imaginární invazi takzvaného Islámského státu do České republiky sehráli 21. srpna odpoledne v Praze přívrženci bojovníka proti islámu Martina Konvičky (na snímku). Jejich představení ale způsobilo paniku.

Štika by ovšem v daném případě postupoval jinak. Ačkoli sám připouští, že zakázat takové shromáždění předem je velice obtížné. „Pokud by tam přímo uvedli, že tam budou mít zaslepené zbraně, tak by to určitě vedlo k tomu, že bychom si je pozvali a tu záležitost s nimi probrali,“ řekl Právu.

Pokud by ovšem z rozhovoru nabyl podezření, že akce může být problémová, tak by požádal o spolupráci policii, aby mohla v případě potřeby rychle zasáhnout.

Podle něj mohli pražští úředníci také navrhnout jiné místo shromáždění, kde by nebylo riziko, že to vzbudí nějakou paniku.

„Ramadán“ skryli za podporu tradic

„Musím říct ze svých zkušeností, že opravdu je velice obtížné na základě údajů, které jsou oni povinni oznámit, posoudit, co se tam skutečně bude odehrávat,“ uvedl Štika.

Příkladem je akce Ramadán po česku, kterou jeho úřad před časem schválil.

„Když byl pan Konvička v Brně, tak tu akci neoznámili pod jménem pana Konvičky, ale oznámil ji nějaký úplně neznámý člověk ze Zlína a nazvali to nějak ve smyslu Poklidné setkání pro podporu moravských tradic a bylo to na výročí věrozvěstů,“ zdůvodnil Štika, proč se shromáždění před brněnskou mešitou odehrálo.

Panika v restauraci po nedělní akci konvičkovců na Staroměstském náměstí Video: Tomáš Ságl

Součástí akce přitom byla konzumace vepřového guláše a promenáda polonahých dívek. Konvička během ní navíc spálil korán. [celá zpráva]

Radní Svatopluk Bartík z hnutí Žít Brno na něj proto podal trestní oznámení, kterým se nyní začala zabývat brněnská policie.

Oznámení o nedělním shromáždění v Praze, jehož součástí byl i divadelní výstup, podal Martin Vítek z Opavy, který je ve vedení Iniciativy Martina Konvičky teprve od letošního května.

Chyba policie a úředníků

Právník Radek Ondruš si myslí, že úředníci měli nedělní akci zakázat. Důvodů našel několik. Jedním z nich je, že účastníkům na místě konání hrozí závažné nebezpečí, protože je mohl někdo, kdo jejich legraci nepochopil, zastřelit. Dále se podle něj aktivisté mohli dopustit hrubé neslušnosti, když chtěli imitovat popravu.

Odvažuji se tvrdit, že je nikdo nemůže odsoudit, protože oni na to jednání měli úřední schválení
Radek Ondruš, právník

Ondruš nechápe, že někdo mohl povolit podobnou akci, když z dálky nebylo patrné, že zbraně jsou atrapy a celá akce je pouze divadelní představení. Na náměstí to nikdo předem nerozhlásil. Kromě prověřování hlavních aktérů, zda se nedopustili trestných činů výtržnictví nebo obecného ohrožení, by se proto podle něj policie měla zaměřit i na své kolegy, kteří byli na místě.

Ondruš navrhuje, aby policie prověřila i postup úředníků. Podle Ondruše nyní není pravděpodobné, že by aktivisté nesli za své činy následky. „Odvažuji se tvrdit, že je nikdo nemůže odsoudit, protože oni na to jednání měli úřední schválení. Znamená to, že ti aktivisté budou tvrdit, že to měli povolené, že to projednali a že byli v legitimním očekávání, že jejich jednání je v souladu se zákonem,“ konstatoval Ondruš.

Anketa

Měl pražský magistrát happening Martina Konvičky zakázat?
Ano
50,7 %
Ne
49,3 %
Celkem hlasovalo 7026 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám