Hlavní obsah

Strany mají čísla pro krajské volby, kandiduje 89 uskupení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ČSSD bude v letošních krajských volbách kandidovat s číslem 12, ANO 2011 s číslem 30. KSČM obdržela 37, TOP 09 má 32, STAN 34, ODS dvojku a KDU-ČSL 24. Čísla, jimiž budou označeny hlasovací lístky volebních uskupení, v úterý vylosovala pod dohledem médií Státní volební komise.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Volby v pražských Řepích

Článek

Celkem v letošních krajských volbách kandiduje 89 uskupení hlavně kvůli různým koalicím, které strany a hnutí sestavily pro jednotlivé regiony. Při minulých krajských volbách před čtyřmi lety jich bylo o čtyři více.

Podle zástupce komise Václava Henycha tak voličům v žádném kraji nebude k dispozici kompletní soupis kandidátek. Vybírat si budou moci jen z těch subjektů, které byly v jejich regionu k volbám zaregistrovány.

Jedničku letos dostala strana Volte Pravý Blok bývalého disidenta Petra Cibulky. Startovní pořadí uzavírá Úsvit - Národní koalice.

Sedmičku, která je považována za šťastné číslo, získala jedna z regionálních koalic hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury se Stranou práv občanů (SPO). Samotná SPD má číslo 48, SPO pak 62.

Číslo 13 obdržela koalice Pro jižní Čechy, kterou vytvořily STAN, hnutí Občané pro Budějovice a TOP 09. Pohádkovou či biblickou trojku určil los pro uskupení Budoucnost pro Liberecký kraj. Úsměv na na tvářích členů komise vyvolal los pro hnutí Občané 2011, které dostalo číslo 11.

Z nejmenších parlamentních stran dostaly Česká pirátská strana společně se Stranou zelených pro své dvoučlenné koalice čísla 21 a 77, Severočeši.cz mají číslo 18, koalice Strany soukromníků ČR a Strany svobodných občanů 52.

Volební čísla budou také použita pro rozlišení kandidujících seskupení na volebním webu. Svá volební čísla budou po úterku mít také kandidáti na senátory, jichž je přes 230. Vylosují jim je ale v každém z 27 senátních obvodů na místně příslušných radnicích či magistrátech. V Praze 6 takto určili startovní pořadí kandidátů už v pondělí.

Krajské volby se letos uskuteční společně s prvním kolem senátních voleb v pátek 7. a v sobotu 8. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám