Hlavní obsah

Nájemníci bytů OKD podali žalobu na Bakalovu společnost RPG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Arca Services, která zastupuje nájemníky bytů OKD, podala žalobu na bývalého majitele bytů RPG byty a RPG Industries Limited. Spolumajitelem RPG byl miliardář Zdeněk Bakala. Důvodem žaloby je podle Arca Services porušení závazků vůči nájemníkům ze strany těchto společností tím, že nedodržely povinnost přednostní nabídky na odkup bytů. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě.

Foto: RPG

Byty RPG v Ostravě

Článek

Porušení závazků vůči nájemníkům spatřuje Arca Services v tom, že loni v srpnu byly byty podle ní prodány společnosti Fondy Bydleni 1 a Fondy Bydleni 1 Services bez toho, aby byly stávajícím nájemníkům nabídnuty přednostně k odkupu za zvýhodněnou cenu.

Tím byla podle Arca Services porušena smlouva z roku 2004 mezi Fondem národního majetku ČR a společností Karbon Invest, v níž byly stanoveny závazky směřující k zachování bytového fondu OKD.

Nástupci Karbon Invest měli tyto závazky porušit a nájemníkům bytů přivodit škodu, protože byty byly společnosti Fondy Bydleni 1 prodány za aktuální tržní cenu, která byla podle Arca Services vyšší než zvýhodněná částka, o níž se píše ve smlouvě z roku 2004.

Arca Services žalobou požaduje po RPG Byty náhradu této škody, která je podle ní rozdílem mezi aktuální tržní cenou, za kterou byly byty prodány, a zvýhodněnou částkou. Společnost škodu vypočítala na základě znaleckého posudku z roku 2004, podle něhož činí hodnota jednoho bytu 40 000 Kč, ale obvyklá cena je 896 000 Kč. Rozdíl tedy činí 865 000 korun za jeden byt.

Skutečný majitel neznámý

Kauza bytů OKD se týká 103 tisíc lidí, kteří bydlí v téměř 44 tisících bytech.

Prodejem bytů se loni zabývalo ministerstvo pro místní rozvoj i antimonopolní úřad. Byty loni převzala lucemburská společnost Fondy Bydleni 2 S. á r. l. jejího vlastníka však ÚOHS odmítl zveřejnit s poukazem na obchodní tajemství. [celá zpráva]

Kvůli porušení smlouvy a poškození nájemníků se na podnikatele Zdeňka Bakalu snesla kritika ze všech stran. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr financí Andrej Babiš (ANO) se shodli, že Bakala morálně selhal. [celá zpráva]

Nynější předseda TOP 09 Miroslav Kalousek přirovnal podnikatele k Viktoru Koženému. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

Společnost Arca Services patří mateřské firmě Arca Capital finančníka Pavola Krúpy. Arca Capital vlastní víc než dvě procenta akcií společnosti New World Resources (NWR), mateřské firmy OKD. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám