Hlavní obsah

V Jeseníkách se opět léčí malí Číňané

Právo, Pavel Karban

Osmdesát dětí z Pekingu a provincie Che-pej se už od minulého týdne zotavuje v Horských lázních Karlova Studánka. V místě s nejčistějším vzduchem ve střední Evropě stráví dva týdny. Jde o druhou skupinu čínských dětí, která do lázní v Jeseníkách zavítala.

Foto: Foto Horské lázně Karlova Studánka

Při jednom z výletů po Jeseníkách zavítaly čínské děti také k vodopádům.

Článek

Loni strávilo dva týdny v Karlově Studánce 79 desetiletých dětí ze Šanghaje a Tianjinu trpících chronickými respiračními onemocněními, především astmatem.

„Zlepšení jejich zdravotního stavu jsme zaznamenali už po dvou týdnech pobytu, přesto si myslíme, že delší pobyt by těmto dětem pomohl více. Na druhou stranu je třeba brát v potaz jejich nízký věk a tisíce kilometrů, které je dělí od jejich rodin. Odloučení tak pro ně není jednoduché,“ vysvětlil ředitel Horských lázní Karlova Studánka Radomír Maráček.

Na začátku ozdravného pobytu prošlo všech 80 dětí vstupním vyšetřením. „Věnovali se jim lékaři z Fakultní nemocnice Olomouc se specializací na dětské plicní nemoci. Děti podstoupily funkční vyšetření plic včetně spirometrie a vyšetření FENO pro zjištění stupně alergického zánětu v průduškách. Většina z nich má potíže spojené právě s alergiemi a astmatem,“ potvrdil Maráček a dodal, že léčba se skládá z inhalací, dechové rehabilitace, klimatoterapie, cvičení a zvyšování pohybových dovedností, například v rámci taneční terapie.

„Na konci pobytu projdou děti opět komplexním vyšetřením a výsledky porovnáme, abychom viděli, jak se jejich stav zlepšil,“ dodal.

Devatenáctičlenný doprovod specialistů

Čínské děti dorazily do Karlovy Studánky s devatenáctičlenným doprovodem pedagogů a zdravotníků. Lázně pro ně zajistily osm překladatelů i tým rekreologů, stravu konzultovaly s čínskou specialistkou na výživu.

Foto: Foto Horské lázně Karlova Studánka

Nejen dýchací cvičení či vycházky do přírody, ale i modelování a výtvory z hlíny, jsou náplní ozdravného pobytu malých Číňanů v lázních Karlova Studánka. Foto Horské lázně Karlova Studánka

„Budou mít příležitost poznat také naši kulturu a tradice, připravili jsme pro ně výlety do okolí, absolvují řadu venkovních aktivit jako pohádkovou cestu nebo dětskou olympiádu,“ poukázal ředitel státních lázní s tím, že loni mělo u čínských dětí velký úspěch opékání špekáčků v přírodě.

Horské lázně Karlova Studánka se nachází na úpatí Pradědu, nejvyšší hory Moravskoslezského kraje. Jsou v nadmořské výšce 800 metrů nad mořem a pyšní se tak místem s nejčistějším vzduchem v ČR, který je srovnatelný s alpským prostředím.

Reklama

Výběr článků

Načítám