Hlavní obsah

Letiště Líně by mohl provozovat stát

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým provozovatelem letiště v Líních u Plzně by mohl být státní podnik LOM Praha, který se zabývá opravou letecké techniky. Nasvědčují tomu aktivity firmy, která už podle starostů žádala obce o podpis kvůli změně provozovatele areálu.

Foto: Jan Švábek, Právo

Letiště v Líních by v budoucnu mohl provozovat státní podnik LOM Praha.

Článek

O změně provozovatele letiště se podle starosty Dobřan Martina Sobotky (BEZPP) hovořilo už loni, kdy se rovněž uvažovalo o tom, že by Líně měla na starosti firma LOM Praha. Pak prý ale stát se samosprávami několik měsíců v této věci nekomunikoval. Až do letošního léta.

Obce dostaly dopis

„Teď jsme od společnosti LOM Praha dostali dopis s tím, že by kvůli zákonu o letecké dopravě potřebovali, abychom vyslovili souhlas se změnou provozovatele letiště. Zatím jsme neodpověděli, na ministerstvo jsme zaslali zdvořilostní dotaz,“ řekl Právu Sobotka.

Musíme počkat na výsledek soudních řízení
Petr Medek, mluvčí ministerstva obrany

Ze stejného důvodu prý LOM Praha kontaktoval i Novou Ves. „Chceme vědět, jak by LOM Praha letiště provozoval. Dosud jsme žádnou informaci nedostali. A i kdyby tomu tak bylo, tak do doby, než budou vyřešeny majetkové vztahy, nájemní smlouva, obec ke změně provozovatele souhlas nedá,“ sdělil místostarosta Nové Vsi Ivan Kraus (BEZPP).

Obce totiž mají v areálu pozemky. Bez jejich souhlasu stát provozovatele změnit nemůže.

Foto: Jan Švábek, Právo

Letiště několikrát navštívil ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) z hnutí ANO.

Letiště, které je v rukou ministerstva obrany, v současnosti provozuje firma Plane Station, se kterou resort už tři roky vede tři soudní řízení - žalobu o zaplacení dluhů na nájemném, žalobu o vyklizení nemovitostí a žalobu o vydání bezdůvodného obohacení.

„Celková výše dlužného nájemného a bezdůvodného obohacení nyní činí více než sedmdesát miliónů korun. Každý den navíc narůstá,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Čeká se na soud

Firma Plane Station žádnou informaci od ministerstva obrany prý nedostala. Podle zástupce společnosti a jejího bývalého jednatele Lubomíra Hrudičky se stát dopouští pochybení.

„Jednají protiprávně, protože měli vyčkat na rozhodnutí soudu. Sami k němu dali podnět, aby vyřešil, zda je současná smlouva o pronájmu platná nebo neplatná,“ uvedl Hrudička.

Soud se podle Hrudičky přiklání k tomu, že firma Plane Station měla nárok na slevu, a také řeší, zda je smlouva mezi resortem a soukromou společností od samého počátku vůbec platná. Verdikt by mohl padnout už letos.

Ministerstvo obrany v odpovědi na dotaz Práva sdělilo, že o využití areálu nebylo rozhodnuto. „Musíme počkat na výsledek soudních řízení. Pak teprve bude možné ve spolupráci s krajem a obcemi řešit možné varianty využití areálu, případně jeho převod,“ uvedl mluvčí Medek. Státní podnik LOM Praha se k celé věci odmítl vyjádřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám