Hlavní obsah

Islámský stát jsou kriminálníci. Muslimové na mši v Praze odsoudili terorismus

Právo, Novinky, ČTK, tin, jap, tem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na katolickou mši v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech ve středu v podvečer dorazilo kromě křesťanských věřících i několik desítek muslimů. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas s teroristickými útoky, které v poslední době zasáhly několik zemí EU, a vyjádřit obavy ze vzrůstajícího násilí v Evropě.

BEZ KOMENTÁŘE: Muslimové na mši v kostele na náměstí Jiřího z PoděbradVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Bohoslužba začala v šest večer. Do kostela spolu s křesťanskými věřícími vešlo i několik desítek muslimů, ženy měly vlasy tradičně zahalené šátky.

Lavice kostela byly úplně zaplněné, další lidé stáli v zadní části chrámové lodi. Mši, mimo jiné za zavražděného francouzského kněze Jacquese Hamela, sloužil vikář Petr Beneš. Začala za velkého zájmu médií, na místě byly desítky novinářů.

Beneš v úvodu mše přivítal „věřící i přátele muslimy”.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Mše v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech se účastnili i muslimové.

„Zlí jazykové tvrdí, že nemáme v kostele co dělat, že se podbízíme křesťanům. To nejmenší, co můžeme pro křesťany udělat, je společně vzpomenout na kněze, kterého zavraždili teroristé, schovávající se za islám,“ řekla po obřadu na demonstraci muslimská konvertitka a svolavatelka akce Romana Červenková z centra Al Firdaus.

Musíme společně rázně odmítnout terorismus
muslimská konvertitka Romana Červenková

Červenková před lety způsobila rozruch, když veřejně obhajovala kamenování žen, později se od svých slov distancovala a uvedla, že se za ně stydí.

„Každý lidský život je posvátný. Obávám se, že nenávist k útočníkům se může obrátit proti nám. Bylo by pochopitelné, kdybyste se k nám obrátili zády, ale jsme moc rádi za vaši podporu. Musíme společně rázně odmítnout terorismus,“ řekla Červenková.

„Islámský stát jsou frustrovaní mladí muži s kriminální minulostí, neznalí učení islámu. V zemích, kde Islámský stát vládne, zabíjejí nejvíce muslimů,“ uvedl bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka.

„I v Praze se vraždí”

Kolektivní vina je podle něj nepřijatelná. „Je to zlo, které podkopává základní hodnoty jako demokracie a právní stát,“ dodal Sáňka. Uvedl také, že teroristické útoky byly, jsou a budou.

„Za loňský rok se stalo v Praze několik desítek vražd, o kterých se nepíše. Kdyby se o nich informovalo tak detailně, jako se informuje o zločinech migrantů, zbytek republiky by začal Pražáky nenávidět,“ řekl Sáňka. Uprchlíci podle Sáňky půlmiliardovou Evropu nezmění.

Kritici muslimů před kostelem na náměstí Jiřího z PoděbradVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Manifestaci přihlíželo i zhruba dvacet odpůrců islámu, kteří vyvolávali slovní potyčky se sympatizanty muslimů. Nelíbilo se jim to, že v ČR jsou muslimové a že tady mají své modlitebny. „Je to tak, jak řekl prezident Zeman. Ne každý muslim je terorista, ale každý terorista je muslim,“ prohlásil jeden z nich.

Proti nim stálo i několik muslimů podporovaných aktivisty. Někteří z nich na sobě měli odznaky s nápisem HateFree Culture, což je projekt Agentury pro sociální začleňování. Ti odpůrcům islámu vysvětlovali, že útoky páchají extremisté.

Prostor v parku před kostelem hlídali městští strážníci, podle nich byla na místě i Policie ČR.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Kněz Jan Houkal, který v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech působí, pozitivně vnímá snahu muslimů, kteří se chtějí distancovat od násilí a vyjádřit křesťanům solidaritu.

Server Echo24 v úterý uvedl, že se původně muslimové chtěli zúčastnit bohoslužby v kostele sv. Ludmily na náměstí Míru, ale farnost s tím nesouhlasila.

Místní farář serveru řekl, že by žádost k iniciativě musela být oficiálně schválena z arcibiskupství, protože pod ně spadají. Jeden ze spoluorganizátorů shromáždění, evangelický farář Mikuláš Vymětal také uvedl, že obvolával několik kostelů v Praze a žádal kněze, zda by mohli na shromáždění vystoupit a zda by se muslimové mohli zúčastnit bohoslužby. Setkal se prý s odmítavou reakcí.

Podle pražského arcibiskupství jsou ale katolické kostely otevřeny všem lidem dobré vůle. Iniciativu muslimů, kteří chtějí odmítnout zločiny páchané ve jménu jejich náboženství, v úterý uvítalo. Společná bohoslužba muslimů a křesťanů nicméně podle arcibiskupství není možná z teologického hlediska.

Reklama

Výběr článků

Načítám