Hlavní obsah

V Brně chtějí léčit rakovinu rutheniem

Právo, Vladimír Klepáč
Brno

V Česku onemocní každých šest minut jeden člověk rakovinou a každých patnáct minut na ni někdo zemře. Vědci z brněnského výzkumného centra Ceitec Masarykovy univerzity se snaží při léčbě rakoviny použít ruthenium.

Foto: Právo

Ruthenium

Článek

Léta již k těmto účelům slouží platina, která je součástí takzvaných cytostatik, léčiv využívaných při chemoterapii. Ruthenium, jež také patří mezi drahé kovy, má však podle odborníků unikátní vlastnosti a léčba by s jeho pomocí mohla být účinnější.

Cílem chemiků je vytvořit cytostatika na bázi ruthenia tak, aby měla méně závažné vedlejší účinky. Zároveň chtějí, aby byla nová léčiva schopna zničit také ty druhy nádorů, které dosud odolávají všem současným lékům.

Jmenuje se po Rusku

Ruthenium bylo objeveno v roce 1844 na Sibiři, název dostalo podle latinského označení Ruska (Ruthenia). Právě na Urale, a pak také v Americe, jsou největší naleziště tohoto kovu.

„Rakovina je natolik různorodé onemocnění, že na jeho léčbu nelze použít jednu jedinou sloučeninu. Potřebujeme proto mnohem více variací,“ řekl Právu biomolekulární chemik Jan Novotný z Ceiteku.

„Platinu používáme jako součást cytostatik od sedmdesátých let minulého století. Ruthenium má ale z našeho pohledu také dobré vlastnosti, které lze využít,“ dodal Novotný.

K drahým kovům, které by mohly být v budoucnu testovány pro boj s rakovinou, patří také iridium nebo osmium. Ruthenium testovali vědci v zahraničí jako součást cytostatik před zhruba dvaceti lety. Výsledky byly zpočátku slibné. Vedlejší účinky u pacientů, k nimž patří například narušení funkce ledvin, byly nižší. Účinnost těchto léčiv ale nebyla dostatečná.

Základní atom 

„Snažíme se přijít na to, kde se stala chyba a jak bychom mohli ruthenium upravit a zkombinovat s dalšími látkami tak, abychom vytvořili účinnější lék. Je to ale poměrně náročná a zdlouhavá cesta,“ vysvětlil Novotný.

Na projektu spolupracují chemici s kolegy z Arktické univerzity v norském Tromsø, kteří patří v oboru ke světovým špičkám.

Platina, anebo v případě současných testů ruthenium, tvoří u takzvaných metaloléčiv centrální atom, na kterém jsou pomyslně navěšeny ostatní účinné látky nutné k léčbě. Chemici se nyní snaží vytvořit co nejvhodnější kombinaci ze všech těchto prvků.

„Ruthenium má ve zkoumaných sloučeninách na rozdíl od platiny unikátní chemické vlastnosti. Můžeme je měřit a popsat tak například stabilitu dané látky nebo její schopnost vázat se na další prvky. To je důvod, proč zkoumáme, jak dál bychom mohli tento drahý kov v lékařství využít. Při hledání léčiv proti nádorovému bujení je to v současné době jedna z perspektivních cest,“ upřesnil pro Právo Novotný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám