Hlavní obsah

Babišovcům nosí lidé hotovost, někdy i anonymně

Právo, Karolina Brožová

Hnutí ANO sice vede transparentní účet, ale kdo mu věnoval peníze, se z něj leckdy nelze dozvědět. Některé částky jsou totiž na účet vloženy v hotovosti a bez jména.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministrovi financí a šéfovi ANO Andreji Babišovi se dary v hotovosti nelíbí. "Vadí mi to, zjednám pořádek," řekl Právu.

Článek

S touto praxí však budou muset sponzoři ANO brzy skončit, v Senátu leží zákon, který anonymní dary na transparentním účtu nedovoluje. Hotovostní dary, které kromě ANO dostala třeba i ČSSD a ODS, však legální zůstanou.

Kupříkladu 9. června ANO obdrželo na svém transparentním účtu vklad v hotovosti 50 tisíc korun, u něhož chybí jméno dárce. Ten není uveden ani u daru 25 tisíc korun z 16. června a daru 5555 korun ze 14. června.

Hnutí tvrdí, že ke všem částkám má darovací smlouvy a jména sponzorů zná. I tak se ministru financí a šéfovi ANO Andreji Babišovi praxe příliš nelíbí a Právu napsal: „Vadí mi to, zjednám pořádek.“

Peníze jsem měl k dispozici doma, tak jsem je tam dal. Na účtu jsem ty peníze neměl
Jaroslav Menšík (ANO), kandidát na senátora a pardubický radní

Dar v hotovosti vložil na účet například i kandidát na senátora a pardubický radní Jaroslav Menšík (ANO), který na pobočku banky přinesl 250 tisíc korun. Jen těsně se tak vešel pod limit 270 tisíc korun, který stanovuje zákon z roku 2015 pro vklady v hotovosti.

„Tyhle peníze jsem měl k dispozici doma, tak jsem je tam dal. Na účtu jsem ty peníze neměl,“ vysvětlil Právu Menšík. Peníze mají být použity na jeho kampaň. Na tu mu hnutí dává navíc 200 tisíc korun.

Sponzory uvedou ve výroční zprávě

Babišovi se dary v hotovosti příliš nelíbí. „Pan Menšík se rozhodl osobně přijít do banky a vložit na účet hnutí uvedenou částku. Centrála na tom nevidí nic netransparentního, i když to není obvyklé. Já osobně bych preferoval převod,“ poznamenal pro Právo.

Zdůraznil, že všichni sponzoři budou v dubnu 2017 uvedeni na výroční zprávě o financování strany za uplynulý rok.

Nový zákon o financování politických stran, který koncem června schválila Sněmovna, zavádí povinnost pro strany a hnutí uvést u každé operace, v čí prospěch a za jakým účelem byla finanční operace provedena. Na straně třetích osob pak povinnost uvést své jméno či firmu a účel, za jakým byly straně a hnutí finanční prostředky poskytnuty.

„Povinné zřízení transparentního účtu neomezuje strany a hnutí v možnosti zřízení více transparentních účtů ani v přijímání plateb v hotovosti (zejména výběr členských příspěvků),“ uvádí zákon, který mají nyní na stole senátoři.

Je to teď jen otázka dobré vůle té které politické strany. Nedá se říct, že by teď ANO jednalo protiprávně
Jiří Dienstbier, ministr a šéf Legislativní rady vlády

Ministr pro lidská práva a šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) zdůraznil, že dosud neexistuje ani povinnost vést transparentní účet. Strany tak zatím činí jen dobrovolně.

„Je to teď jen otázka dobré vůle té které politické strany. Nedá se říct, že by teď ANO jednalo protiprávně,“ řekl Právu.

I v budoucnosti pak bude záležet především na vůli osob, co vzkážou v popisu pro příjemce.

Vyšší transparentnost ve financování politických stran prosazuje dlouhodobě nezisková organizace Rekonstrukce státu. Ta nad dary v hotovosti krčí rameny.

Máme pocit, že strany se zákona obávají a snaží se v něm nechat díry, obávají se, aby neměly problémy ve financování
Josef Karlický, nezisková organizace Rekonstrukce státu

„My jsme se snažili na nedostatky zákona poukazovat. Asi není realistické s tím už pohnout, pro nás je klíčové, aby se ten zákon vůbec v Senátu schválil,“ řekl Právu za Rekonstrukci Josef Karlický.

„Máme pocit, že strany se zákona obávají a snaží se v něm nechat díry, obávají se, aby neměly problémy ve financování,“ míní.

Desetitisíce v hotovosti i pro ODS a ČSSD

Transparentní účty mají dnes takřka všechny strany. ČSSD vede hned tři – jeden stranický, druhý pro kampaň na volby do Senátu a třetí pro krajskou kampaň.

Největší pohyby peněz jsou právě na tom třetím. Na něm má strana nejvyšší dar půl miliónu korun od Josefa Bernarda, lídra ČSSD v Plzeňském kraji a zároveň bývalého ředitele Škody Transportation.

I ČSSD dostala dar v hotovosti – 40 tisíc korun od náměstka hejtmana Středočeského kraje Marka Semeráda. ODS zase v hotovosti přinesl 30 tisíc na pobočku banky Bohumil Major. Oba dárci se tedy identifikovali.

TOP 09 zveřejňuje seznamy dárců na svých stránkách na ofocených výpisech z účtů. Na transparentním účtu lze vidět výdaje strany, zatímco účet pro dary on-line odkrytý nemá.

Podle mluvčí Martiny Mackové všechny dary strana zveřejňuje prostřednictvím fotografií výpisů. „TOP 09 byla první parlamentní stranou, která dary začala zveřejňovat – ihned po svém vzniku 2009. Od roku 2011 nadto zveřejňuje bezodkladně i ty dary, které ještě nebyly schváleny vedením strany,“ sdělila Právu.

Výběr článků

Načítám