Hlavní obsah

Příjímání uprchlíků by měl řešit parlament, míní Zeman

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

O tom, zda bude Česká republika přijímat uprchlíky, by měli podle prezidenta Miloše Zemana rozhodnout poslanci a senátoři. Názor hlavy státu v úterý na tiskové konferenci tlumočil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ovčáček řekl, že Zeman je stejně jako ministr financí Andrej Babiš (ANO) proti přijímání uprchlíků. „Pan prezident nesouhlasí s jakýmkoliv přijímáním migrantů. Vytvářeli bychom podhoubí pro barbarství na území ČR,” vzkázal prezident ústy svého mluvčího.

„Je to především výzva té části vlády, která přijímání migrantů připravuje,“ dodal Ovčáček. K věci by se podle Zemana měli na půdě parlamentu vyjádřit poslanci i senátoři.

Hrad chválí Babiše

Ovčáček také řekl, že Zeman je pro rozpočet na příští rok s deficitem 60 miliard. „Pan prezident podporuje státní rozpočet na rok 2017. Pro ostatní ministry jde o vzkaz, že by neměli stát s nataženýma rukama, což dokáže každý, ale měli by hledat ve svých resortech,“ řekl mluvčí.

Během tiskové konference Zemanův mluvčí v neobvyklé míře zmiňoval jméno šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO). Zeman prý oceňuje, že státní rozpočet je ke konci července v přebytku 75 miliard. [celá zpráva]

„Pan prezident to považuje za důvod, abychom se odpoutali od smutných dob Kalouskova neumětelství. Považuje Andreje Babiše za nejúspěšnějšího člena koaliční vlády,“ zdůraznil Ovčáček.

Zeman se v Riu možná setká s Hollandem

Mluvčí také informoval o Zemanově cestě do Ria de Janeiro na olympiádu. Prezident má do Brazílie odletět ve středu. Na místě se setká se sportovci, se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou se zúčastní otevření českého a slovenského domu, podívat by se měl také na zahajovací ceremoniál.

Související témata:

Foto: David Ryneš, Novinky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

V Riu by se mohl setkat s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, který kvůli teroristickým útokům ve Francii už dvakrát zrušil návštěvu Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám