Hlavní obsah

Opalování nahoře bez: pokuta až pět tisíc

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupaliště i parky jsou v létě plné slunících se lidí. Žádnou raritou už nejsou ženy, které si svléknou horní díl plavek a vystavují se slunečním paprskům. Zatímco v Brně za to pokutují, v Praze jsou podle strážníků lidé tolerantní.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

Opalování takzvaně nahoře bez problém není, pokud tak některá z žen nečiní v areálu, kde je to přímo zakázáno, což v hlavním městě příliš časté nebývá, nebo dokud by se nenašel někdo, koho by to pohoršovalo. Tedy alespoň dva takoví lidé. To by pak musela řešit městská policie.

„V obecné rovině lze konstatovat, že teoreticky by se žena s odhalenými ňadry mohla dopustit přestupku veřejného pohoršení. Muselo by však dojít k naplnění tří znaků tohoto přestupku. Musel by být spáchán veřejně. Jednání by muselo subjektivně pohoršovat zpravidla více než dvě osoby, které budou tomuto jednání obvykle přítomny současně. A muselo by být v rozporu s tím obsahem mravnosti, na němž se společnost shoduje,“ vyjmenovala naplnění přestupku mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

„Strážník za přestupek veřejného pohoršení může udělit pokutu až do výše 5000 korun nebo celou věc postoupit příslušnému správnímu orgánu k dalšímu opatření. Nicméně tato oznámení evidujeme pouze ojediněle a vždy jsou řešena s přihlédnutím k okolnostem, za kterých k takovémuto jednání došlo,“ osvětlila mluvčí s tím, že reálně tedy pražští strážníci za svlečené vršky žádnou ženu nepokutovali.

Na Brněnsku trestali

„V dnešní době, kdy je nahota naprosto běžně vyobrazena v tisku a médiích, dokonce i v některých reklamách, je otázkou, zda odhalená ženská ňadra budou někoho vůbec pohoršovat. Tedy v Praze. V Brně už víme, že ano,“ dodala Seifertová a připomněla brněnský případ ženy, která zaplatila pokutu za sundaný vršek na koupališti v areálu Merkur v Pasohlávkách na Brněnsku.

Opalující se musela uhradit stokorunovou pokutu. Tu jí udělil zaměstnanec ochranky areálu, protože odhalená ňadra působila nepřístojně na dámu opodál, která si hlídači postěžovala.

V případě, že nejde o veřejný prostor, může přijít na obnažené opalující se ženy místo městského policisty strážce areálu, který by měl v řádu uveden zákaz opalování nahoře bez.

Striktní zákaz neexistuje

Deník Právo se dotázal několika soukromých areálů, povětšině venkovních koupališť v Praze, a v žádném na striktní zákaz nenarazil. „Není to tak, že by náš řád opalování nahoře bez zakazoval. Tak tomu nebylo nikdy. Ale máme v něm uvedeno, že do bazénu se chodí v koupacím úboru, tedy v plavkách. Reálně to tedy vypadá tak, že se ženy opalují bez horního dílu plavek na dece, či lehátku, a jdou-li se koupat, obléknou si ho. Dříve chodily nahoře bez i po koupališti nebo ke stánku. Ale to tak nějak v posledních letech samo ustoupilo, aniž by to někdo zakazoval,“ sdělila Právu provozní koupaliště Stírka v Praze 8 Václava Segmüllerová.

Stejně je tomu i Na Petynce v Praze 6. „Nic takového jako zákaz opalování nahoře bez v řádu nemáme. Nevidím tam nic škodlivého. Ale je fakt, že se mě návštěvníci ptali, zdali nemohou chodit úplně nazí. Tak to už jsme zamítli,“ řekl Právu s úsměvem Václav Šála, správce areálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám