Hlavní obsah

Zatopené sklepy, ucpaná kanalizace, hrozba povodní. Moravu zasáhly silné deště

Právo, ČTK, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Popadané stromy, zaplavené sklepy a garáže, ucpané kanalizace či stržená střecha. To jsou následky silných bouřek doprovázených intenzivními dešti, které zasáhly v neděli večer a v noci Moravu a také východní a jižní Čechy. Ve Zlínském kraji vystoupaly hladiny řek na třetí povodňový stupeň, během pondělního rána pomalu klesají. Vydatné deště se totiž přesunuly na Slovensko.

Foto: Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje

Nejvíce práce měli hasiči ve Zlínském a Olomouckém kraji

Článek

Už jen na Bystřičce v profilech pod i nad přehradou platí 2. stupeň povodňové aktivity, stav bdělosti pak na Husitském potoku v Solanci, na Stanovnici pod přehradou Karolinka a na Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí, uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje

Malé potůčky se rozvodnily.

Nejvíce v neděli napršelo ve Fryštáku a ve Staré Huti. „Od dvou hodin odpoledne do osmé hodiny večerní spadlo ve Fryštáku 87 mm, celkově tak na Fryštáku byl zaznamenán úhrn 106 mm, ve Staré Huti 86 mm, v Přerově 78 mm a ve Vsetíně 72 mm srážek," sdělil mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

Povodňových stupňů dosáhly už v neděli vpodvečer hladiny na Lukovském potoku v Kostelci, na Dřevnici v Kašavě, na Januštici v Dolní Vsi, ve Fryštáckém potoku ve Fryštáku, v Trnavě a Všemině na Zlínsku. Podle Chmelaře byl na přítocích do vodního díla Fryšták krátkodobě dosažen třetí stupeň povodňové aktivity, stejně tak kolem půlnoci na přítoku do nádrže Bystřička.

Foto: HZS Olomouckého kraje, ČTK

Hasiči na Přerovsku čistí kanalizace a čerpají vodu.

Hasiči ve Zlínském kraji vyjížděli k více než stovce případů. Vesměs se jednalo o zásahy na odstranění popadaných stromů a čerpání vody. „Nejhorší situace byla na Kroměřížsku, a to především ve Zdounkách a jejich okolí. Další události byly hlášeny i ze Vsetínska. V převážné většině se jednalo o zatopené sklepy, komunikace, ucpaná koryta potoků, popadané stromy na komunikace a elektrická vedení. Všechny události se obešly bez zranění osob,“ řekl Právu mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Přívaly deště dokonce hasičům zatopily prostory garáží jejich výjezdové techniky.

Utržený svah

V obci Lhota u Vsetína se ucpalo koryto potoku pod mostkem. Voda se začala vylévat na komunikaci a ohrožovala areál blízkého dětského tábora, který nakonec nemusel být evakuován.

Ve Štítné nad Vláří se utrhla část svahu nad komunikací. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. Zeminu se z komunikace podařilo odklidit pomocí bagru z místního zemědělského podniku.

Zatopená garáž hasičů

„V době, kdy se část hasičů brodila ke svým vozidlům, která byla vyslána na místa zásahů, jejich kolegové instalovali čerpadla a hadice, aby dostali vodu z garáží co nejrychleji pryč. Po odčerpání vody ze zaplavených stání techniky přišly na řadu lopaty a smetáky. S jejich pomocí pak byla garáž zásahové techniky uklizena,“ dodal Netopil.

Foto: HZS Olomouckého kraje, ČTK

Hasiči odstraňují popadané stromy, čistí kanalizace a čerpají vodu. Nejhorší situace je v Lipníku nad Bečvou (na snímku).

Podobná situace panovala v Olomouckém kraji. „Nejvíce výjezdů jsme měli v Lipníku nad Bečvou, v Přerově, Hranicích a okolí. Kanalizace na mnoha místech nápor vody nezvládla a místní potůčky se během chvíle rozvodnily do okolních domů. Na více místech v Lipníku nad Bečvou byly vystavěny zábrany z pytlů s pískem,“ řekl Právu mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Pomocí plovoucích čerpadel podle něj požární jednotky postupně odčerpávaly vodu ve sklepeních, někde voda dosahovala i metrových výšek. Naplaveniny z polí také ucpávaly kanalizační vpusti. Hasiči během zásahů taktéž prováděli odstranění spadených stromů či větších větví na komunikace. V Jindřichově na Přerovsku zajišťovali poškozenou střechu,“ dodal mluvčí.

Střecha v potoce

Hasiči z Moravskoslezského kraje evidují sedm desítek výjezdů. Například v Kujavách vítr odnesl střechu dvoupodlažního rodinného domku do potoka. Od nedělní noci až dosud nepřetržitě čerpají obsah plné studny ve výrobní hale ve Frýdku-Místku v Křižíkově ulici.

Na dalších místech kraje likvidovali popadané stromy, odčerpávali vodu, provizorně zpevňovali plechové střešní krytiny a čistili ucpané okapové svody, popsal mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Reklama

Výběr článků

Načítám