Hlavní obsah

ČSSD chce po Babišovi tři miliardy navíc na policisty, jinak nepodpoří rozpočet

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokracie požaduje po ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) o tři miliardy korun víc pro rezort vnitra. Peníze by měly směřovat na navýšení počtu policistů a boj proti terorismu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že pokud vnitro nedostane dostatek finančních prostředků, strana nepodpoří zákon o státním rozpočtu na příští rok.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo ministr financí Andrej Babiš (ANO) s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD)

Článek

„Klíčovou prioritou je bezpečnost. Všichni víme, co se děje v okolním světě. My požadujeme, aby policie, bezpečnostní služby, armáda měli dostatek finančních prostředků na zvyšování počtu policistů,“ uvedl premiér na tiskové konferenci špiček ČSSD, svolané k prioritám strany.

„Na této oblasti by vláda v žádném případě neměla šetřit. Je to jedna z podmínek, aby mohla ČSSD zákon o státním rozpočtu podpořit,“ dodal Sobotka.

Ministr vnitra Milan Chovanec a první místopředseda soc.dem. dodal, že požaduje po Babišovi navíc tři miliardy korun.

„Tyto peníze mají jít prioritně na navyšování počtu policistů a boji proti terorismu a kybernetickém zločinu,“ vysvětlil.

Každá koruna, která bude do bezpečnosti vložená, se prý zemi vrátí. „Jsme šestou nejbezpečnější zemí na světě. Abychom tento trend udrželi, musíme do toho vložit další invenci a finanční prostředky. Ty prostředky mají mířit na nová místa pro policisty a na protiteroristická opatření. Nejsou to peníze, které bychom chtěli tzv. projíst. Budeme s ministerstvem financí dál jednat,“ dodal Chovanec.

Podle Sobotky se ohledně rozpočtu vnitra nemůže vést standardní dialog. „Bezpečnost je jednou z klíčových priorit a podle té budeme posuzovat návrh o státním rozpočtu. Ministr vnitra má v tomto naší jednoznačnou podporu,“ uvedl premiér.

Důchodci si možná polepší i příští rok

Dosud se vláda rozhodla na zvýšení objemu mezd hasičů a policistů od 1.listopadu o pět procent.

Mezi priority ČSSD dále patří navýšení prostředků pro sociální služby. „Chceme, aby dotace ze státního rozpočtu byly minimálně v rozsahu devíti miliard korun,“ uvedl předseda vlády.

Polepšit by si podle plánů soc.dem. mohli v příštím roce i důchodci. „Pokud by se rozpočet v roce 2017 vyvíjel stejně dobře jako v roce 2016, tak by byl prostor pro to, abychom důchodcům vyplatili speciální příspěvek 1200 korun, jako jsme to udělali v letošním roce,“ míní Sobotka.

Očekává, že v příštím roce se zvýší příjmy státu díky zavedení elektronické evidence tržeb a kontrolního hlášení DPH.

Hospodářský růst v příštím roce podpoří podle premiéra i investice a zvyšování minimální mzdy, které soc.dem. prosazuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám