Hlavní obsah

Minimální mzda by měla v roce 2017 vzrůst na 11 000, navrhuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimální mzda by mohla v příštím roce vzrůst na 11 000 korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) připravuje na pondělní jednání tripartity dvě varianty jejího zvýšení. Podle první by se mzda na uvedenou částku zvedla od ledna, podle druhé by nejprve vzrostla na 10 600 a na 11 000 až od července. Podklady ministerstva zveřejnila ve čtvrtek Asociace samostatných odborů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou

Článek

Měsíční minimální mzda stoupla od začátku letošního roku z 9200 na 9900 korun. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula v pondělí řekl, že odbory budou požadovat zvýšení až na 11 500 korun. Zaměstnavatelé už dřív uvedli, že jako reálné vidí přidání o 600 či 700 korun.

Ministerstvo v materiálu uvádí, že v případě zvýšení minimální mzdy o 1100 korun by mzdové náklady na jednoho zaměstnance, který pobírá minimální mzdu, vzrostly včetně odvodů pojistného ročně o 17 688 korun. V podnikatelské sféře by si to podle dostupných údajů vyžádalo celkem asi 3,5 miliardy korun a v nepodnikatelské sféře asi 0,6 miliardy korun. „Posílení kupní síly zaměstnanců by se mohlo ještě více pozitivně projevit v poptávce po výrobcích a službách jednotlivých firem a podniků a jejich odbytu," argumentuje ministerstvo.

V případě druhé varianty, tedy zvýšení minimální mzdy ve dvou krocích, by náklady zaměstnavatelů rostly postupně a méně, uvádí materiál. Celkové náklady na zaměstnance s minimální mzdou by tak vzrostly včetně odvodů o 14 472 korun za rok.

Ministerstvo chce také od ledna příštího roku zrušit zvláštní sazbu minimální mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem, která od letošního ledna činí 9300 korun. Bude tak platit jedna sazba minimální mzdy pro všechny zaměstnance. Zástupci organizací sdružujících zdravotně postižené viděli v této dvojí sazbě nerovný přístup v odměňování a diskriminační přístup k těmto lidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám