Hlavní obsah

Je to policejní normalizace, ne reorganizace, zní z ANO

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

I poté, co vláda ve středu znovu jednala o reorganizaci policie, je hnutí ANO Andreje Babiše výrazně proti chystané reformě. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán prohlásil, že se jedná o normalizaci policie. Babiš obvinil ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), že ovládl celou policii a cílem je odstranit bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu. Ten kvůli reformě odešel od policie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Ke sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru má dojít prvního srpna. Šéf vnitra Chovanec ve středu informoval vládu o tom, jak se jeho úřad vypořádává s připomínkami státních zástupců. Podle jeho náměstka Petra Mlsny zbývá vypořádat čtyři připomínky z 45.

Babiš si však po jednání vlády postěžoval, že mu nebylo vůbec nic vysvětleno. „Byli jsme z té debaty jako členové vlády vyloučeni, detaily neznáme,“ uvedl.

Cílem bylo odstranit Šlachtu, tvrdí Babiš

Stojí si za tím, že reforma nemá žádné opodstatnění. „Jsem přesvědčen, že impulsem bylo odstranění Šlachty kvůli kauze Bereta,“ řekl Babiš. Kauza Bereta je spojená s údajnými úniky informací z citlivých spisů bezpečnostních složek. Obviněn je v ní vysoký důstojník protikorupční policie, jeden celník a bývalý policista.

Chovanec večer pro Český rozhlas potvrdil, že nově vzniklý útvar se touto kauzou nebude zabývat, dohodla se na tom policie a státní zástupci.

A právě touto živou kauzou se nebude moci zabývat vznikající Národní centrála proti organizovanému zločinu. O tom, kdo její vyšetřování povede, rozhodnou žalobci. [celá zpráva]

„To není reorganizace, je to policejní normalizace, kdy bylo za cíl odstranit vše nepotřebné,“ dodal k tomu ministr spravedlnosti Pelikán.

„Je jasné, že hnutí ANO se nechce dohodnout, že má policii jako zajatce, jako volební téma,” reagoval na postoj Babišova hnutí Chovanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám