Hlavní obsah

Babiš by zdanil církevní restituce, Bělobrádek v tom vidí antisemitismus

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Cítím z toho pachuť antisemitismu, prohlásil lidovecký šéf Pavel Bělobrádek o tom, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) schvaluje záměr zdanit církevní restituce. O návrhu zastupitelstva Jihočeského kraje na zdanění miliardových náhrad ve středu jednala vláda. Nepřijala žádné stanovisko.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Článek

Babiš při příchodu na schůzi kabinetu zopakoval, že církevní restituce podle něj proběhly nekorektním a podvodným způsobem. „Určitě je potřeba to zdanit, stát vydal 54 miliard navíc. Pokud by to prošlo, měli bychom kompenzaci 12 až 13 miliard,“ prohlásil.

I další člen vlády z ANO, ministr dopravy Dan Ťok, má podobný názor. Stát byl podle něj v minulých letech poměrně štědrý.

„Je otázka, jestli by se část těch peněz neměla dostat zpět do státního rozpočtu. Můj hlas bude pravděpodobně velmi podobný hlasu pana Babiše, že to podpořím,“ řekl Ťok.

Bělobrádek: Je to opovrhování právním státem

Zdanění je ale nepřípustné pro lidovce. Předseda KDU-ČSL Bělobrádek v reakci na Babišova slova uvedl, že ho netěší populismus a opovrhování právním státem.

„Navíc z toho cítím pachuť antisemitismu, protože by tento návrh poškodil výrazně i Federaci židovských obcí,“ napsal Novinkám v SMS zprávě.

Na dotaz, jak to židovské obce poškodí víc než církve, odpověděl, že to netvrdí.

Jeho tvrzení je nesmysl. Ani nevím, že tam ta Federace židovských obcí je
Andrej Babiš (ANO), ministr financí

Babiš označil Bělobrádkovo tvrzení za nesmysl. „Pan Bělobrádek sedí dnes na vládě vedle mě a nic neříkal o antisemitismu. Jeho tvrzení je nesmysl,” oponoval Babiš. „Ani nevím, že tam ta Federace židovských obcí je,“ dodal.

Návrh projednají poslanci

Návrh zdanit miliardové restituční náhrady církvím předložilo zastupitelstvo Jihočeského kraje v čele s hejtmanem Jiřím Zimolou z ČSSD. Sociální demokraté se k zredukování restitucí zavázali v předvolebních slibech. [celá zpráva]

Šéf ČSSD Sobotka však nechce porušit dohodu s lidovci, podle které se už smlouvy s církvemi otevírat nebudou. Kabinet se nakonec nedokázal shodnout a nepřijal žádné stanovisko.

Ministři z ČSSD se při hlasování zdrželi. Předseda vlády Sobotka návrh Jihočeského kraje označil za snahu získat hlasy voličů. „Nejsem o tom přesvědčen, že toto může fungovat. Návrh nesplňuje parametry toho, že by prošel přes prvky ústavnosti,“ podotkl Sobotka.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Návrh nyní poputuje do Sněmovny. Tam by o něm poslanci mohli jednat na schůzi v září.

Výběr článků

Načítám