Hlavní obsah

Učitelům vzrostou platy už od září, potvrdil Sobotka

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Platy ve školství se zvýší už od nového školního roku, tedy od září. V úterý to potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Původně měli učitelé dostat přidáno až od ledna 2017.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Objem mezd učitelů se zvýší o osm procent, tarifní plat o šest procent. Platy nepedagogických pracovníků ve školství vzrostou v objemu o 5 procent, tarif o čtyři procenta. Vše už k 1. září,“ uvedl předseda vlády na Twitteru.

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) už v pondělí řekl, že stát na obsluze státního dluhu ušetří sedm miliard, mohl by v rozpočtu najít 2,5 miliardy pro platy učitelů. [celá zpráva]

„Oceňuji splnění ze strany ministra financí, že finanční prostředky našel,” komentovala v úterý ministryně školství Kateřina Valachová. Spolu s odbory ale původně požadovala desetiprocentní nárůst.

Přilepšení až o 2400

Začínající učitelé by si podle ní mohli přilepšit o 1300 korun měsíčně, ti s praxí nad šest let o 1600 korun.

Nad rámec tarifu by si mohli učitelé přilepšit i na odměnách. Celkově by napřílad v mateřských školách mohli dostat až o dva tisíce více, pedagogové na základních školách o 2300 korun, na středních školách až o 2400 korun.

Valachová také plánuje, že by začínající učitelé dostávali přidáno už po dvou letech praxe. Nyní jim roste plat po šesti letech.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Navýšení platů od září musí ještě definitivně schválit vláda. Ta se před začátkem školního roku sejde několikrát, o prázdninách naposledy 24. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám