Hlavní obsah

O hlasy voličů se na podzim bude ucházet až 260 stran a hnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podzimních krajských a doplňovacích senátních volbách by mohlo kandidáty nominovat až 260 uskupení. Některé strany a hnutí přitom vznikly až během posledních měsíců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Například pětičlenný seznam stran, které mají v názvu slovo „alternativa", rozšířila počátkem června Alternativa pro Česko. Před měsícem se dočkali registrace rovněž Jihočeští hasiči, hnutí sídlící v Albrechticích nad Vltavou.

V Ostravě byla počátkem roku zaregistrována Česká národní fronta, v Čeladné pak Dobrá volba. Letošními volebními ambicemi se už v názvu netají hnutí s názvem „JsmePRO! Kraj 2016" z Ústí nad Labem, které je na české politické scéně oficiálně od března. Podobně souhlasné názvy mají další nová hnutí „PRO! Ústecký kraj" nebo českobudějovické PRO 2016. K nováčkům, od jejichž registrace neuplynul ještě měsíc, patří další českobudějovické hnutí Nová generace.

Od února existuje Komunistická strana Čech, Moravy a Slezska, která rozšířila řady tří stávajících komunistických partají (Komunistické strany Čech a Moravy, Komunistické strany Československa a Komunistické strany české 21).

Kandidátní listiny pro krajské volby mohou podávat pouze státem registrované strany a hnutí, jejichž činnost nebyla pozastavena, a také případně jejich koalice. Podobná je situace i u senátních voleb, do nichž se ovšem mohou navíc přihlásit nezávislí kandidáti sami za sebe.

Krajské volby se budou konat společně s prvním kolem senátních voleb 7. a 8. října. Na nominace stranám a hnutím zbývají dva týdny.

Anketa

Půjdete na podzim k volbám?
Ano
93,3 %
Ne
5,7 %
Ještě nevím
1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 421 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám