Hlavní obsah

Máte zájem o zámek? Žádný problém, stačí si vybrat

Právo, Vladimír Klepáč

Stát se v Česku zámeckou paní či pánem není žádný problém. Zájemci o koupi takové památky si mohou vybírat mezi zhruba 300 hrady a zámky. K mání jsou objekty od totálních ruin až po dokonale zrestaurovaná sídla, většinou předělená na luxusní hotely nebo malé soukromé rezidence. Ceny se pohybují od jedné koruny až po čtyři milióny eur, tedy v přepočtu 108 miliónů korun.

Foto: VIP Castle

Zámek Starý Hrozňatov má i třicetimetrovou věž.

Článek

Zámek v Čechách nebo na Moravě vlastní i mnoho cizinců. K historickým objektům, u nichž si po zaplacení stačí jen převzít klíče a už si jen užívat honosného sídla, patří například zámek v Radovesnici na Kolínsku. Jeho současný majitel jej koupil jako ruinu, budovu opravil a vytvořil z ní luxusní hotel.

Ve Smilkově na Benešovsku je k mání zámek s parkem, několika rybníky a také teatronem. Jde o stavbu, která sloužila v baroku jako hlediště při divadelních představeních pod širým nebem.

Strašidlo jako bonus

Je libo zámek i se strašidlem? Také není problém. Zámek v Nové Lhotě u Čáslavi je ve velmi dobrém stavu.

„Při prohlídce nemovitosti nám pan majitel s úsměvem sdělil, že sice na duchy nevěří, ale jednoho asi v domě mají,“ řekl Právu Daniel Petrák ze společnosti VIP Castle.

„Když se dělá rámus, je prý slyšet vrzání na schodech a stejný rámus na druhé straně zámku,“ dodal Petrák. Firma VIP Castle je jednou ze tří v Česku specializujících se na prodej někdejších šlechtických sídel.

Romantiky si jistě užije nový majitel zámku ve Starém Hrozňatově na Chebsku, který vznikl přestavbou středověkého hradu. Jeho součástí je i Černá věž s cimbuřím vysoká 30 metrů.

Obnova není až tak náročná, jak se na první pohled zdá. Investice se za čas začne pomalu vracet
Bohumil Vavříček, majitel zámku v Letovicích na Blanensku

Někteří zájemci o hrady a zámky dávají přednost tomu, koupit si objekt jako ruinu a poté si ji opravit. Podle Petráka to tak dělá manželský pár z Nizozemska. Koupí některý z českých letohrádků, opraví jej, pak v něm chvíli bydlí, prodá jej a koupí si nový. Rekonstrukce prostě tyto manžele baví. Opravují již třetí letohrádek.

„Obnova není až tak náročná, jak se na první pohled zdá. Investice se za čas začne pomalu vracet. Nový majitel si ale musí řemeslníky při práci na zámku pohlídat,“ řekl Právu majitel zámku v Letovicích na Blanensku Bohumil Vavříček.

Hotely i muzea

Objekt koupil jako rozpadající se budovu před dvanácti lety, nyní je zámek opravený. Náklady se pohybovaly okolo 25 miliónů korun, původně se odhadovaly na více než sto miliónů.

Většina odprodaných zámků je následně přestavěna na luxusní hotely. Příkladem takovéhoto úspěšného projektu je podle odborníků zámek v Herálci na Havlíčkobrodsku.

V nabídce jsou i lahůdky od hradní zříceniny za symbolickou korunu až po zámek houslisty Jana Kubelíka na Kolínsku
Daniel Petrák, společnost VIP Castle

Zchátralé zámky jsou velkým problémem pro obce a malá města. Mnohé z radnic na obnovu těchto sídel nemají peníze, hledají kupce a po neúspěšných jednáních jim nezbývá než se i bez investorů pustit do obnovy památky dříve, než se rozpadne.

Tuto zkušenost má Miroslav na Znojemsku, která obnovuje zámek a buduje v něm muzejní expozice.

„V nabídce jsou ale i lahůdky od hradní zříceniny v jižních Čechách za symbolickou korunu až po zámek houslisty Jana Kubelíka na Kolínsku. Tak pestrou nabídkou se může pochlubit jen málokterá země, což vědí i zahraniční investoři. Francouzi, Kanaďané nebo Američané,“ doplnil Petrák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám