Hlavní obsah

Manželé důchodci se téměř dvacet let soudí, teď mají přijít o svůj dům

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před rokem se seniorský pár manželů Janečkových ve středočeských Dobřichovicích radoval, že se konečně už nebude muset strachovat o střechu nad hlavou a užije si důchod ve svém domě.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Okresní soud pro Prahu-západ jim totiž dal ve sporu o tři milióny korun s bývalou Jednotou z Řevnic u Prahy za pravdu a žalobu nástupnické společnosti této firmy o zmíněnou částku zamítl kvůli promlčení.

Jenže příběh nemocných manželů Miroslava (75) a Jany (73), který Právo dlouhodobě sleduje, má další, pro ně smutné pokračování.

Nadřízený středočeský krajský soud na jaře z podnětu odvolání žalující společnosti původní verdikt z okresu zcela změnil ve prospěch bývalé Jednoty, navíc jeho rozsudek je pravomocný.

Žalovaní jsou starobní důchodci a není pochyb, že neúspěch bude mít vážné dopady do jejich majetkové sféry
soudce Tomáš Kučera

A vzhledem k tomu, že od začátku sporu uběhlo už téměř dvacet let, z původních tří miliónů se částka, již mají nyní Janečkovi firmě uhradit, vyšplhala i s náklady na soudní výlohy na téměř dvojnásobek, tedy na skoro šest miliónů korun. To je pro starobní důchodce naprosto likvidační a bezvýchodná situace.

Soud: Neměli pokračovat

To ostatně v písemném odůvodnění rozsudku fakticky naznačil i samotný středočeský soud, když vysvětloval, proč musí manželé zaplatit kromě dlužné částky i vysoké náklady řízení.

„Žalovaní jsou sice starobní důchodci a není pochyb o tom, že neúspěch v tomto i předchozím soudním sporu s žalobcem (bývalou Jednotou) bude mít vážné dopady do jejich majetkové sféry,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Tomáš Kučera.

Na základě nespravedlivých rozhodnutí soudů z nás neprávem udělali bezdomovce
Miroslav Janeček

Druhým dechem ale dodal, že „nelze přejít skutečnost, že to byli právě žalovaní, kteří na prahu důchodového věku zahájili mnohaletý soudní spor s žalobcem, ve kterém pokračovali i v době, kdy bylo z právního názoru soudu zřejmě, že výsledek je přinejmenším nejistý“.

Vzhledem k platnosti jeho verdiktu se už nyní strhla lavina v podobě žádostí o vyplacení peněz.

Počátkem června tak Janečkovi obdrželi od soudní exekutorky první výzvu k úhradě dluhu, a to na částku zhruba 2,2 miliónu korun. A nebude podle všeho poslední.

„Na základě nespravedlivých rozhodnutí soudů z nás neprávem udělali bezdomovce s dopadem na naše zdraví,“ uvedl posmutněle Miroslav Janeček, který však stále s manželkou věří, že se například pomocí tzv. oddlužení vyhnou exekuci na svůj dům a že se dohodnou na nějakých splátkách.

Doufají v promlčení

Navíc doufají, že kauzu, která pro ně začala už v roce 1998 a zatím má špatný konec, ještě zvrátí. Jejich advokát Eduard Belšán podal 30. června dovolání k Nejvyššímu soudu, v němž podle svých slov navrhl zrušit verdikt odvolacího senátu s konstatováním, že nárok bývalé Jednoty už je skutečně promlčen.

Zároveň požádal o odklad vykonatelnosti rozhodnutí soudu ze středních Čech, a tedy o pozastavení exekucí vůči Janečkovým.

Jenže sám Belšán v pondělí Právu uvedl, že odklad požadavků na vrácení peněz nejspíš nejvyšší soudci na základě dosavadní praxe nevydají.

A protože už v minulosti Nejvyšší soud jednou do případu zasáhl ve prospěch bývalé Jednoty, nedá se ani příliš očekávat, že by nyní dovolání Janečkových vyhověl.

Belšán v této souvislosti připustil, že i přes víru manželů Janečkových nad nimi reálně visí Damoklův meč v podobě ztráty domu.

Musí vrátit peníze, které vysoudili

„Samozřejmě to hrozí. Je to minimálně ve vztahu k prodeji v rámci dražby,“ řekl v úterý Právu Belšán. Také on se podivoval nad tím, že i přes špatnou finanční a sociální situaci Janečkových jim soud nařídil zaplatit vše včetně nákladů řízení, a to i protistrany.

Manželé přitom původně jen chtěli po někdejší Jednotě vrátit to, co jim podle nich dlužila. V minulosti si od ní pronajali obchodní středisko, jenže údajně platili přemrštěné nájemné, navíc na základě nezákonných smluv.

Když pak nedokázali nákupní centrum udržet a v roce 1998 ho museli zavřít, obrátili se na soud se žalobou na bezdůvodné obohacení s požadavkem na uhrazení tří miliónů korun odškodného.

Dvě různé soudní instance jim pak daly pravomocně v roce 2003 za pravdu, a Jednota tak skutečně peníze Janečkovým vyplatila.

Jenže přišel zmíněný zásah Nejvyššího soudu a po devíti letech naopak soudci v roce 2012 rozhodli, aby Janečkovi peníze vrátili. Oni už je samozřejmě neměli, a začal tak boj o poslední, co jim zůstalo, o dům.

Ten v současnosti po zcela opačném verdiktu středočeského soudního senátu, než loni vynesl okresní soud, manželé Janečkovi prohrávají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám