Hlavní obsah

V Českém Krumlově utratili otce medvíďat z večerníčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

Turisté již nebudou v hradním příkopu českokrumlovského zámku obdivovat medvěda jménem Petr Vok. Ošetřovatelé se ho po dohodě s veterináři rozhodli utratit kvůli jeho vysokému věku a velkým zdravotním obtížím. Medvěd byl známý i tím, že je otcem medvíďat Vojty, Kuby a Matěje, která si zahrála ve večerníčku Méďové, jehož autorem je plzeňský filmař Václav Chaloupek.

Foto: Profimedia.cz

Výběh s medvědy u zámku Český Krumlov

Článek

Medvěd se běžně dožívá 26 let a Vokovi bylo 31. "Už pět let přesluhoval. V neděli jsme se po zasedání lékařského konzilia rozhodli ho uspat. Měl nemocné nohy a špatně chodil," uvedl Černý. Zdravotní stav se podle něj zhoršil během posledního měsíce.

Medvěd Petr Vok nesl jméno po slavném velmožovi a posledním Rožmberkovi, který vlastnil Český Krumlov. Zámek definitivně opustil v dubnu 1602 poté, co celé panství prodal císaři Rudolfu II.

Ve výběhu ho brzy nahradí další medvědí pár, řekl ošetřovatel krumlovských medvědů Jan Černý. Na zámku v Českém Krumlově mají medvědi tradici několik století. Schwarzenbergové je tam podle pramenů chovali už od roku 1707. U hradního příkopu je každý den sledují davy českých i zahraničních turistů.

Medvědi mají podle Černého velký apetit a spořádají spousty jídla. Denně vypijí dvacet litrů mléka s medem. Toho spotřebují ročně 370 kilogramů. Černý každé ráno svým svěřencům připravuje snídani: mléko, med, výživový přípravek a rybí tuk. K tomu chleba, koláče, klidně i dvě nebo tři vánočky každému zvířeti. Navíc i jablka, papriky, hrozny, okurky, salát, malý kbelík vepřových škvarků, psích granulí a dalších laskomin. Medvědi podle jeho slov každý den spořádají i 24 jogurtů.

Reklama

Výběr článků

Načítám