Hlavní obsah

Koalice si upravila smlouvu a pomůže zemědělcům, na daních jim odpustí miliardy

Praha

Koaliční smlouva bude nově obsahovat třídenní lhůtu pro svolání koaliční rady či jednání předsedů stran, sdělil místopředseda ANO a šéf poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek. Na dílčích změnách se shodly špičky koalice na čtvrtečním jednání rady, jsou však jen technického charakteru, do znění smlouvy se téměř nesáhlo, řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

ANO původně navrhovalo, aby premiér měl 72 hodin na svolání dohodovacího řízení, podobná úprava by byla i u koaliční rady a jednání předsedů. Kompromisem jsou tři pracovní dny. „Což je v podstatě totéž, ale aby to pana premiéra nelimitovalo z hlediska víkendu," vysvětlil Faltýnek.

S požadavky na úpravy smlouvy přišli zástupci ANO v souvislosti s roztržkou kolem reorganizace policie. Právě ta byla jedním z témat jednání. Podle Miholy byla debata o policii vyostřená, ale kvůli dalším důležitým bodům, nad nimiž koaliční rada strávila sedm hodin, na toto téma nezbylo příliš mnoho času.

Jedním z témat jednání bylo zemědělství. Koaliční rada ve čtvrtek podpořila zvýšení vratky části spotřební daně pro zemědělce v živočišné výrobě. Ještě letos by jim tak mělo zůstat z této tzv. zelené nafty víc než 900 miliónů korun.

Koalice se podle ministra zemědělství Mariana Jurečky také shodla, že v příštím a přespříštím roce osvobodí dotace do živočišné výroby od daně z příjmů. To by mělo zemědělcům přinést 2,1 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám