Hlavní obsah

Na moravském Velehradě se sešlo 23 tisíc poutníků

Právo, Jiří Růžička, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než třiadvacet tisíc lidí doputovalo v úterý na Národní pouť na Velehradě na Uherskohradišťsku. Přicestovali sem autobusy, auty, na motocyklech, na kolech, ale také, jak to bylo v minulosti pravidlem, pěšky po cestách pod křížem a s vlajkami. Národní pouť byla součástí vrcholících oslav příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Velehradské pouti se v úterý dopoledne zúčastnilo kolem 23 tisíc poutníků

Článek

„Chodíme takto pěšky na pouť sem do Velehradu již čtvrtým rokem,“ řekl za farníky z Pivína, Vřesovic, Klenovic na Hané a Němčic nad Hanou Jiří Vrba.

„Vyšli jsme na cestu již v pondělí v pět hodin ráno. Trasu delší než 47 kilometrů silničkami a lesními cestami, přes kopce a doly, jsme prošli všichni, dospělí i děti. Nejmladšímu poutníkovi, vlastně slečně, je osm let,“ řekl Jiří Vrba.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Na pouť ve Velehradě zamířili poutníci i desítky kilometrů procesím pěšky.

Mnozí poutníci zamířili k improvizovaným zpovědnicím přímo pod širým nebem u velehradské baziliky a v jejím okolí. V jedné z dlouhých front k duchovním trpělivě čekal na zpověď i místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Petr Gazdík (STAN).

Foto: Jiří Růžička, Právo

Frontu při čekání na zpověď si na Velehradě vystál i místopředseda poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

„Přijel jsem s rodinou už včera, spali jsme ve stanu a večer si užili Koncert lidí dobré vůle,“ prozradil Gazdík. Noc prožitá ve stanu na něm nebyla znát, postával v zástupu v perfektně vyžehleném obleku a bílé košili.

„Oblek byl samozřejmě v autě,“ vysvětlil Gazdík a v klidu čekal, až na něj přijdeřada. „Ne, ne, tady žádné přednostní právo ke slovu neplatí, toto není sněmovna,“ zasmál se Gazdík.

Foto: Jiří Růžička, Právo

V davech poutníků na Velehradě se ztratila malá Veronika. Shledání doprovodily slzičky.

O kousek dál, na tribuně u baziliky, mezitím probíhaly přípravy na slavnostní mši. „Prosím pozor! Ztratila se holčička Veronika. Voláme maminku, Veronika je u pořadatelů,“ zaznělo z ampliónů. Příběh měl šťastný konec v další minutě, když Veronika skočila do náručí přiběhnuvší mamince. Zatímco předtím se držela za ruku pořadatele a tvářila se statečně, na mámině rameni se chudinka štěstím rozbrečela.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Kázání pronesl na pouti na Velehradě kardinál Dominik Duka.

Mši celebroval na Velehradě olomoucký arcibiskup Jan Graubner, kázání pronesl kardinál Dominik Duka. „Zde na Velehradě se v minulém století několikrát rozhodovalo o našem bytí a nebytí. Zde jsme se naučili, co znamená pravda, co znamená falešná propaganda či lákavé sliby. Zde jsme se naučili komu věřit a koho odmítnout,“ uvedl ve svém kázání Duka.

Davy zamířily i na Radhošť

Tisíce lidí zamířily o svátku dvou slovanských věrozvěstů také ke kapli na Radhošti v Beskydech. Část poutníků se zúčastnila několika mší k poctě svatých Cyrila a Metoděje, část turistů jen využilo svátečního dne k procházce po horách či delší túře.

Poutních mše byly dohromady tři, v 9.30, 11 a 14 hodin. O tu hodinu před polednem byl asi největší zájem.

„Chodím tady každoročně, ani nevím, kdy to bylo poprvé,“ smál se třiašedesátiletý Stanislav z Valašska, který měl letos s sebou i několik přátel. Cyrilometodějskou pouť považuje za tradici, kterou musí dodržet, i kdyby, jak řekl, kroupy padaly a po obloze lítaly blesky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kaple na Radhošti byla při mších v obležení poutníků.

Mezi jednotlivými mšemi, které se konaly díky slunečnému počasí před kaplí pod širým nebem, se mohli zájemci podívat i do kaple. Cestou k ní se poutníci i návštěvníci Radhoště zastavovali i u sochy pohanského boha Radegasta, který je také jedním ze symbolů Moravskoslezských Beskyd.

Tisíce lidí zamířily dneska ke kapli na Radhošti v BeskydechVideo: Pavel Karban, Právo

Cyrilometodějské poutě mají na Radhošti už dlouholetou tradici. Kaple sv. Cyrila a Metoděje, která byla postavena na konci 19. století a vysvěcena roku 1898 olomouckým arcibiskupem Theodorem Kohnem, měla původně podobu kamenné stavby s bílou omítkou a kupolí v byzantském stylu. Nad vchodem byl nápis: Milujte se, Slované, a sjednoťte se ve víře, kterou zde hlásali svatí Cyril a Methoděj.

Dřevěná zvonice se šindelovou střechou byla přistavěna v roce 1924 při tehdejší opravě. Kaple je jednou z nejvýše položených církevních staveb v Česku.

V současnosti se o ni stará Matice radhošťská z Trojanovic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám