Hlavní obsah

Sociální demokraté nabídnou lidem praktický volební program

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktický program, který je součástí života lidí, nabídne v podzimních krajských a senátních volbách sociální demokracie. Nedopustí privatizaci veřejných služeb, zajistí bezpečnost a dostupné zdravotnictví, školství i sociální služby. Na zasedání Ústředního výkonného výboru strany to v sobotu v Olomouci řekli předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka a místopředseda strany a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na zasedání Ústředního výkonného výboru

Článek

„Vyhrajeme-li, lidem tyto základní věci budeme garantovat. Kromě nás to nikdo jiný v této zemi není schopen reálně zajistit,“ uvedl Sobotka. „Program v konkrétních věcech ukazuje, kde jsme něco udělali a kde se chystáme něco udělat,“ přidal svůj pohled Zaorálek.

Sobotka také zdůraznil, že po vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO a KDU-ČSL česká ekonomika roste. „Je to hospodářský úspěch, ale pro nás je důležité, aby se to projevilo ve zvýšení životní úrovně lidí. Proto tlačíme na růst mezd. Ty jsou u nás totiž velmi nízké,“ řekl Sobotka a poukázal na chystaný nárůst platů lékařů a zdravotních sester, učitelů i dalších zaměstnanců veřejného sektoru.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Společná fotografie ministrů vlády a kandidátů na hejtmany na zasedání Ústředního výkonného výboru

Zároveň konstatoval, že za jeho vlády se výrazně zlepšila i situace krajů. „Mezi vládou a kraji už není válka. Spolupracujeme a to ku prospěchu občanů. Kabinet regionům přiznal vyšší podíl na daních, změnil ve prospěch nemocnic úhradovou vyhlášku a uvolnil sedm miliard korun na opravu krajských silnic,“ prohlásil Sobotka.

Chtějí porazit ANO

Připomněl rovněž, že ČSSD je dominantní silou v krajských zastupitelstvech od vítězných voleb v roce 2008. Z minulých voleb v roce 2012 strana obhajuje posty 11 z celkových třinácti hejtmanů. Hejtmana nemá jen v Ústeckém a Libereckém kraji. Podle premiéra sociální demokraté v minulých obdobích uspěli.

V podobném duchu jako Sobotka a Zaorálek hovořili i další sociálně demokratičtí ministři a kandidáti na hejtmany. „Co ČSSD slíbila, tak v krajích osm let plnila a hodlá to dělat i nadále,“ uvedl například jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„Musíme sebrat vítr z plachet populistům, kteří se zakládáním nových stran či hnutí snaží získat dotace pro svá impéria,“ pokračoval v té souvislosti Hašek a stejně jako mnozí další si tak rýpnul do hnutí ANO Andreje Babiše, které by mělo být ve volbách největším soupeřem ČSSD. „Babiš má stejné motto jako Bolek Polívka v komedii Dědictví, a to A teď si vás kupím všechny. Proto musíme ve volbách zvítězit a hnutí ANO porazit. Kraje se nesmí stát divizí Agrofertu,“ hřímal Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám