Hlavní obsah

Válka v policii pokračuje: Prezident Tuhý je podle ÚOOZ podezřelý z „brutálního” úniku informací

Právo, Novinky, rav, kab, tin
Aktualizováno

Válka v policii nabírá na obrátkách. Policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního” úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti, řekl v pondělí České televizi Jiří Komárek, který je velitelem ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Komárkovi lidé vyšetřují údajnou korupční kauzu Vidkun, kde stíhají vedoucí činitele olomoucké krajské policie i třeba tamního hejtmana za ČSSD Jiřího Rozbořila. A Komárek má údajně závažné indicie o tom, že informace mohl vynášet přímo policejní prezident Tomáš Tuhý. Ale chce je poskytnout raději poslancům než vyšetřovatelům Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která ze zákona možnou trestnou činnost policie šetří.

„Právě proto, že mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je, řekněme, osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti ve stamiliónových částkách, kdy při prověřování toho úniku, kterého se mohl dopustit policejní prezident, tak jsme zaznamenali pokusy ze strany funkcionářů GIBS o průnik do spisu v rámci vyšetřování kauzy Vidkun,“ nastínil v ČT Komárek možné podezření týkající se Tuhého i to, proč se chce obrátit na výbor místo na inspektory. Vysvětlil také, proč u policie končí stejně jako dosavadní šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

GIBS se prý snaží o průnik do spisů

„Jsem přesvědčen a disponuji informacemi o tom, že celá reorganizace není spuštěna z toho důvodu, aby byla zkvalitněna práce, ale zejména a jedině proto, aby Útvar pro odhalování organizovaného zločinu byl rozprášen a odstaven ředitel Šlachta,“ podotkl Komárek.

Dodal, že v rámci vyšetřování kauzy Vidkun získal informace a důkazy o tom, že v případě reorganizací „jde o něco úplně jiného“. A ty míní sdělit poslancům. Podle něj jde o „extrémně závažné důkazy“.

„Požádám v příštím týdnu, aby mně a mému řediteli bylo umožněno slyšení před bezpečnostním výborem Sněmovny,” řekl Komárek ČT.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta byl hostem nedělního diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Babiš chce další jednání BRS

Znepokojen informacemi je ministr financí Andrej Babiš (ANO). Komárkovo tvrzení zná však pouze zprostředkovaně z médií. „Jedná se ale o velmi závažná obvinění. Pokud policejní prezident Tuhý skutečně vynášel informace v kauze Vikdun, kde je vyšetřován i hejtman za ČSSD Rozbořil, tak to jen potvrzuje naše obavy,“ napsal Právu.

„Tedy že celá kauza kolem likvidace ÚOOZ, jak ji připravili Tuhý a Chovanec, má znemožnit vyšetřování korupčních kauz ČSSD. Měl by být svolán urychleně bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny a my budeme navrhovat svolání další Bezpečnostní rady státu, kde by měl svoje slova pan Komárek vysvětlit,“ dodal pro Právo Babiš.

Kalousek: Nedůvěra policisty ke GIBS je nelegitimní

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Komárka zpražil, že se nechová jako profesionál. „Jestli je to pravda, tak se pan Komárek dopustil brutálního úniku informací, a jestli to pravda není, tak se dopustil křivého nařčení. V každém případě se takhle nechová profesionální policista,“ řekl Právu Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Nedůvěra ke GIBS je od policejního důstojníka zcela nelegitimní. Je to úředník ve služebním poměru, nemůže si vybírat, které instituci bude věřit a které ne. Takhle se chová hysterický aktivista, ne profesionální důstojník Policie ČR,“ doplnil Kalousek. Zopakoval, že je třeba uvažovat o parlamentní vyšetřovací komisi.

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci již minulý týden na policejním prezidiu v Praze prověřovali, zda za plánovanou reorganizací policie není tři roky starý plán na odstranění ředitele Šlachty.

Podle dřívějších informací měli mluvit s policejním prezidentem Tuhým a jeho náměstkem Zdeňkem Laubem.

Šlachta v červnu skončí v ÚOOZ kvůli nesouhlasu s reorganizací policie.

Anketa

Je podle vás správné, že se policisté s podezřeními obracejí na politiky místo na GIBS?
Ano
85,4 %
Ne
14,6 %
Celkem hlasovalo 3080 čtenářů.

Související témata:

Foto: Archiv, Právo

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám