Hlavní obsah

Babiš: Chovanec je zrádce zrádců a můj souboj se Sobotkou rozhodnou voliči

Právo, Jan Rovenský

Vicepremiér, ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš se v rozhovoru pro deník Právo vyjádřil k událostem tohoto týdne. Mluvil o sporu ve vládní koalici kvůli reformě policie a odchodu šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachty. Opakovaně se při tom ostře vymezil vůči ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Pane vicepremiére, ANO zůstává ve vládě, koaliční smlouvu vaše hnutí nevypovědělo, demisi ministra vnitra Chovance nežádáte. Jak si vyložit rozpor mezi tím, co říkáte, a tím, co pak děláte?

To jsme měli vypovědět koaliční smlouvu v době, kdy premiér odletěl do Číny? Nejsem politik typu Chovance, který tvrdí, že bychom se měli domluvit, a pak se na tiskové konferenci chová arogantně, útočí a lže.

Přece jste říkal, že v případě, že Chovanec podepíše reformu policie, tak ANO vypoví koaliční smlouvu. Proč jste to neudělali?

Bylo snad podle vás korektní udělat další sarajevský atentát? Jak by se na to lidé dívali? Na vypovězení koaliční smlouvy je čas kdykoli, můžeme to udělat za týden nebo třeba za měsíc. Na druhou stranu ji vlastně ani nemusíme vypovídat, když jsme se dopracovali do stavu, jako bychom ji neměli, protože ji ČSSD porušuje například podpisem policejní reformy. Jsem ale rád, že to vím, protože jsem pochopil, že v mé kompetenci je ČEZ. Až si tam budou koaliční partneři chtít nominovat své zástupce, budu o tom tedy rozhodovat sám.

Sám jsem zprvu chtěl odejít.
Andrej Babiš

Takže teď se všichni budete tvářit, že se vlastně nic nestalo, a pojede se dál?

Ne, svým koaličním partnerům jsme navrhli, že bychom měli zkusit udělat restart, dopracovat koaliční smlouvu a vytvořit mechanismy pro případ, že ji někdo zase poruší. Ve středu bude jednání koalice, tak uvidíme, jak se věci budou vyvíjet.

Co chcete na koaliční smlouvě dopracovat?

Nemám žádné konkrétní body, nechci nic doplňovat. Ani žádnou výměnu ministerstev dělat nechceme. Jediné, co nás zajímá, je, jak ČSSD interpretuje koaliční smlouvu.

Musím se ale přiznat, že mě šokovalo, že Chovanec reformu podepsal navzdory tomu, že zaměstnanci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu proti změnám protestují, z ÚOOZ již odcházejí elitní detektivové. Protimafiánský útvar pana Šlachty totiž nehlásil živé kauzy lidem nahoře a to vadilo.

V celé reformě jde o to, aby vedení policie vědělo, co se vyšetřuje. Pro zkorumpované politiky a kmotry byl Šlachta nefunkční, protože nevěděli, co dělá. Proto se ho báli, proto ho chtěli popravit a proto nyní zkorumpovaní politici a kmotři slaví. A tento elitní policejní útvar zničil Chovanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministři vnitra Milan Chovanec a financí Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Jak můžete vědět, že to nebyla jen potřebná reforma?

Jsem přesvědčený, že šlo o Chovancův tah, jak ovládnout celou policii, aby měl informace, které může použít třeba i proti svým soupeřům v ČSSD. Když ovládne policii a protimafiánský útvar mu bude hlásit všechny korupční kauzy, bude mít pod palcem OKD, kauzu Vidkun nebo Škoda Transportation. Chovanec je zrádce zrádců, a pokud v krajských volbách ČSSD neuspěje, tak bude tím prvním, kdo Sobotku popraví. Souboj mezi mnou a Sobotkou rozhodnou voliči. Ale kdo rozhodne souboj uvnitř ČSSD po krajských volbách…

Ale do sněmovních ANO radši ve vládě vydrží, že?

Kdybychom odešli a za sebou práskli dveřmi, tak si ostatní resorty obsadí ČSSD. Také si přisvojí všechnu naši práci, kterou jsme za dva a půl roku odvedli, a bude prodávat naše výsledky. Jedním zbrklým rozhodnutím bychom tak zničili svoji dlouhodobou snahu. Tři hodiny na středečním předsednictvu ANO jsme se o tom hádali. Sám jsem zprvu chtěl odejít, protože nemám žaludek na Chovance.

Co tedy rozhodlo?

Důležitější bylo nedopustit nástup vlády za podpory Kalouska. Minulý týden v televizní debatě bylo jasně vidět, jak se formuje vláda soc. dem. a lidovců s podporou TOP 09. Nepochybuji o tom, že by se Kalousek zase rád vrátil na ministerstvo financí, ze kterého zemi zadlužil o 670 miliard korun. Sám jsem jako ministr financí ve Sněmovně předložil 60 zákonů, podařilo se mi dát do pořádku resort a finanční správu, vybrat víc na daních a snížit státní dluh. Přišel jsem s projekty jako daňová Kobra, kontrolní hlášení, elektronická evidence tržeb, novela hazardu, prokazování původu majetku, centrální registr účtů, změna spotřebitelských úvěrů a nové daňové přiznání na dvě strany.

V pátek jsem navíc v Bruselu po dvou letech dosáhl fantastického úspěchu. Evropská komise do konce roku předloží legislativní návrh, který ČR umožní zavádět reverse charge. Když zjistíme, že někdo provádí karuselové podvody a okrádá stát na daních, tak už nebudu muset žádat Brusel, ale budu moci zavedení reverse charge nechat schválit českou vládou. Takže něco jsem slíbil voličům. Až občané příští rok v říjnu rozhodnou, jestli tu bude Sobotka s Kalouskem na věčné časy, jestli tu budu já, nebo ne. Do té doby ale chci v politice vydržet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Jde o voliče, nebo třeba i prezidenta Miloše Zemana? Jeho podporu máte, ostatně vás vyzýval, aby ANO neodcházelo z vlády, a dodal, že by vaši demisi stejně nepřijal.

Je pravda, že mě k tomu pan prezident vyzval, ale prioritou jsou voliči. A pokud jde o to, že by nepřijal moji demisi, tak to pan prezident řekl až po naší schůzce sám od sebe, o nic jsem ho nežádal. Nejsem tradiční bezpáteřní politik typu Chovance, který hraje nějaké hry.

Vážně? Co tedy měla znamenat poznámka, že jste na úterní Bezpečnostní radě státu podle Chovance měl Sobotkovi říct, že zítra můžete být premiérem vy.

To, co tvrdí Chovanec, je samozřejmě lež, kterou pak opakují novináři. Povím vám, co se tam stalo, protože jednání BRS nepodléhalo utajovanému režimu. Asi jsem měl tušit, že BRS bude klasická, sehraná šaškárna. Celá situace vznikla poté, co policejní prezident Tuhý řekl, že na něj byl kvůli reformě činěn nátlak, a naznačoval, že vrchní státní zástupce Ištvan dělá něco nekalého. Chovanec dokonce nejvyššího státního zástupce Zemana vyzval, aby na Ištvana dohlížel. Na to konto jsem tedy premiéra požádal, aby Ištvana, který celou dobu čekal za dveřmi, pozval dovnitř. Premiér to desetkrát odmítl, došlo na roztržku, načež se Sobotka zvedl a řekl, že BRS končí. A já jsem mu řekl, tak fajn, až odletíte do Číny, tak bych BRS klidně mohl svolat já, protože jako první vicepremiér mám tu kompetenci a budu moci pozvat Šlachtu i Ištvana a dělat výzvy. Takový Kalousek by to jistě udělal.

Je to sprostá lež říkat, že mám se Šlachtou nějaké vztahy.
Andrej Babiš

Proč máte nutkání přilévat olej do ohně a mluvit o zrádcích, tajtrlících, šaškárnách a bezpáteřních politicích?

Protože před lidmi nehraju divadlo. Říkám to, co si myslím. I ten Langer to udělal elegantněji, protože alespoň konzultoval koaliční vládu. A hlavně, odpor proti reformě nebyla iniciativa hnutí ANO. Všechno začalo tak, že za mnou přišel ministr spravedlnosti Pelikán, kterému si stěžovali státní zástupci. Nebyli jediní, svůj nesouhlas dávali najevo senátoři ČSSD Antl a Bublan nebo poslankyně soc. dem. Benešová nebo poslanec KDU-ČSL Gabal. Reforma se připravovala v utajení, s nikým ji nekonzultovali, neproběhla žádná veřejná debata, dlouho ani nebylo nic na papíře. Nikdo nebyl schopen odpovědět na otázku, proč se s reformou tak spěchá. Když můžeme probírat novelu o státním zastupitelství nebo jsme mohli o daňové Kobře vyjednávat čtyři měsíce, proč jsme nemohli vést debatu o policejní reformě?

Loni se jí zabývala Bezpečnostní rada státu, začátkem roku i vláda a na programu je to zase příští týden.

To ale nešlo o reformu, ale o koncepci policie do roku 2020, kterou ani vláda nakonec kvůli penězům neschválila. V tom dokumentu ale není ani slovo o nějakém slučování útvarů, naopak se v něm psalo o navýšení rozpočtu a posílení ÚOOZ. Navíc koncepci policie probíráme na Bezpečnostní radě státu a vládě, ale slučování útvarů je rozhodnutí policejního prezidenta a ministra vnitra. To je trochu divné.

Myslíte si, že je v pořádku, že státní zástupci kvůli reformě vyslýchají vedení policie?

Když tu je údajné podezření, že vedení policie Šlachtu popravilo na objednávku, protože byl nepohodlný pro politiky…

Měl by podle vás vrchní státní zástupce Ištvan po dalším osvobozujícím verdiktu v kauze Nagyová skončit?

Četl jsem, že verdikt městského soudu není pravomocný a že se k němu bude vyjadřovat odvolací soud. Takže státní zástupci mají k odvolání asi důvod. Počkejme si na pravomocný rozsudek v kauze Nagyová.

Spekuluje se, že máte ke Šlachtovi blízko a že se spolu scházíte. Je to pravda?

Je to sprostá lež říkat, že mám se Šlachtou nějaké vztahy. Nescházím se s ním, viděli jsme se jen čtyřikrát, z toho třikrát proto, když po mně šel organizovaný zločin, navíc jsme se sešli za přítomnosti policejního náměstka Laubeho. To, že se s ním scházím, říkají někteří tzv. investigativní novináři, kteří Šlachtu nemají rádi, protože jim nebyl ochoten dávat informace ze spisů, na rozdíl od šéfů jiných policejních útvarů.

Tedy se nemůže stát, že by Šlachta v budoucnu začal pracovat jako váš poradce, případně se objevil mezi zaměstnanci Agrofertu?

Určitě ne, ani by k něčemu takovému nedošlo. Jsem si jistý, že si najde nějaké uplatnění.

Ve Sněmovně čeká na druhé čtení novela zákona o střetu zájmů i s pozměňovacím návrhem poslance ČSSD, který má zakázat členům vlády vlastnit podíl v médiích. Už víte, jak bude ANO hlasovat?

Počkám na finální podobu. Myslím si ale, že zákony o střetu zájmů nebo o financování politických stran jsou mířeny proti mně a shodují se na nich tradiční politické strany. Dnes je doba facebooků a twitterů a největší vliv na veřejné mínění mají televize a já mám jen hudební kanál. Moje média jsou pod veřejnou kontrolu a fungují objektivně. Třeba nedávno v LN vyšel komentář poslance Bendy, který na mě útočil přes Čapí hnízdo.

Kdybyste byl v kůži svých partnerů z vlády, tak byste asi taky nebyl nadšený, že váš kolega ministr má noviny. Myslíte, že je správné, že členové vlády vlastní média?

Správně to asi není, ale na druhé straně jsem pod drobnohledem

Správně to asi není, ale na druhé straně jsem pod drobnohledem. Do svých médií nezasahuji, jsou nezávislá.
Andrej Babiš

Nikdo není pod takovou kontrolou, jako jsem já. Noviny vlastní i jiní lidé, jako je pan Bakala, který sponzoroval ODS, TOP 09 a Věci veřejné. A to je ještě horší, než kdyby byl ministrem, protože si svými penězi ty strany kupuje.

Bude tedy ANO hlasovat pro zákon o střetu zájmů?

Jelikož budu mít střet zájmů, tak já se hlasování zdržím. Pokud jde o naše poslance, tak rozhodnutí bude na nich. Nepochybuji ale o tom, že nás tradiční politické strany přehlasují, stejně jako hlasovaly proti navýšení daní z hazardu. Celému politickému establishmentu, který jsem trochu naboural, jde jen o to, aby Babiše odstranil z politiky.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Reklama

Výběr článků

Načítám