Hlavní obsah

Z cigaret zmizí údaje o množství nikotinu či dehtu

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tabákové výrobky se budou smět v Česku od letošního 7. prosince prodávat už jen s velkým zdravotním varováním v podobě ošklivého obrázku. Z krabiček cigaret naopak zmizí údaje o obsahu dehtu, nikotinu a oxidu uhelnatého. Kuřák si už tedy nebude moci zjistit, jak silné kuřivo si vlastně kupuje.

Foto: , Právo

Článek

Stanoví to novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, kterou 31. května podepsal prezident Miloš Zeman a týden poté vyšla ve sbírce zákonů.

Česko tak do své legislativy převzalo tabákovou směrnici Evropské unie. Podle ní informace o obsahu škodlivin vyvolávají u kuřáků mylný dojem, že když má cigareta méně dehtu, je zdravější. Proto ji EU nařídila z krabiček odstranit.

Směrnice EU je přehnaná a některá pravidla neopodstatněná. Každý stát si je navíc může ještě zpřísnit,“ uvedl včera na setkání s novináři nový generální ředitel české pobočky Japan Tobacco International (JTI) Conrad Politt.

V ČR se nyní odpočítává devadesátidenní lhůta, v níž budou tabákové firmy moci na trh ještě dodávat krabičky v dosavadní podobě. Od 7. září, kdy novela nabude účinnosti, se už budou smět vyrábět pouze krabičky s barevným obrázkovým varováním, pokrývajícím 65 procent přední i zadní plochy krabičky a polovinu obou bočních stran.

Foto: Ministerstvo zemědělství

Logo dané cigaretové značky bude v dolní části krabičky. Zcela na ní bude chybět už zmíněná informace o obsahu škodlivin. Výrobci však budou muset dodržet směrnicí stanovený obsah těchto látek, který je v Unii pro jednu cigaretu například u nikotinu nanejvýš 0,8 miligramu.

Doprodávat zásoby krabiček cigaret v nynější podobě se bude smět až do 7. prosince. Z trhu tedy ty poslední zmizí až zhruba dva týdny před Vánoci.

V zemích, které obrázkové varování zavedly, to ke snížení spotřeby cigaret nevedlo.
Conrad Politt

Na otázku Práva, kdy konkrétně JTI začne s distribucí ošklivých krabiček, Politt odpověděl: „Hned po 7. září.“

Stejný postup zvolí i Imperial Tobacco (IT). Na dotaz, zda si tabákové firmy vytvoří velké zásoby, odpověděl jednatel IT Kamil Provazník: „Rozhodně ne. První krabičky se škaredými obrázky prodejcům dodáme už ve druhém zářijovém týdnu.“

Foto: Ministerstvo zemědělství

Výrobci si mohou vybrat ze 42 obrázků, ukazujících možné následky kouření, jako jsou rozežrané plíce či srdce po infarktu. Obrázkové varování bude i na obalu tabáku ke kouření.

Současně 7. prosince z trhu zmizí cigarety s příchutěmi. Výjimku od EU dostaly jenom mentolové cigarety, jež budou povoleny až do roku 2020.

Vítaná šance pro nelegální trh

Důvodem zmíněných opatření je zbavit kouření i té poslední atraktivity a odradit od něj zejména mládež. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) odhaduje, že po zavedení škaredých obrázků se počet kuřáků v ČR sníží nejméně o dvě procenta.

Opačného názoru jsou tabákové firmy. „V Austrálii ani dalších zemích, které velké obrázkové varování zavedly už dříve, to ke snížení spotřeby cigaret nevedlo. Naopak na tom vydělal nelegální trh, na nějž se kuřáci začali více obracet,“ upozornil Politt.

Anketa

Kouříte?
Ano
23,7 %
Dříve jsem kouřil/a, ale přestal/a jsem
37,7 %
Nikdy jsem nekouřil/a
38,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5697 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám