Hlavní obsah

Sobotka hrál v Pekingu fotbal a jednal o otevření pobočky čínské ICBC v Praze

Novinky, Barbora Zpěváčková (Peking)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Návštěvu Číny začal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trochu netradičně. První místo, na které zamířil, byl fotbalový klub Kuo-an, který spolupracuje s pražskou Slavií. Předseda vlády si zde s čínskými fotbalisty zakopal s míčem. Česká delegace ale v Pekingu jednala i o nových obchodních dohodách. Do Prahy chce nalákat čínské banky. Jako první by pobočku v ČR měla otevřít čínská ICBC.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si zakopal s čínskými fotbalisty

Článek

Sobotka se ve čtvrtek sešel s předsedou státní banky Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) Ťiangem Ťien-čchingem. Tato největší banka světa (co se týká výše aktiv) založí svou pobočku v Praze.

Česká delegace v Pekingu podepsala memorandum, které s tím počítá.

„Pokračujeme v lákání finančních institucí do Prahy. ICBC má souhlas  čínského regulátora, jedná se ještě s ČNB. Naše ambice je, aby přibyly i další banky,” řekl Sobotka.

Čeští podnikatelé budou mít také nově možnost prodávat v internetovém obchodu e-Mall, který ICBC provozuje. V roce 2015 byl e-shopem s největším obratem v Číně.

„Je to příležitost pro české výrobce, aby nabízeli zboží přímo čínským odběratelům,” konstatoval premiér.

Česko je po Španělsku a Francii třetí evropskou zemí, jejíž firmy budou své výrobky na čínském portálu e-Mall prodávat. Tamní zákazníci, kteří si online nákupy velmi oblíbili, budou moct objednávat tradiční české potraviny, nápoje nebo sklo.
zdroj: ČTK

Nová letecká linka do Prahy

Sobotka se také sešel s administrátorem Čínského úřadu pro civilní letectví (CAAC) Fengem Čeng-linem. Jednali o rozšíření leteckého spojení a uznávání leteckých certifikátů na čínském trhu.

„Jsme v situaci, kdy jsme dosáhli konkrétních výsledků. Nejlepší, co se nám povedlo, je zvýšit počet přímých letů mezi ČR a Čínou. Budeme mít tři přímá letecká spojení, což vytváří unikátní podmínky v rámci střední a východní Evropy,“ řekl novinářům po jednání Sobotka.

První pravidelná linka mezi Pekingem a Prahou začala létat vloni v září. 23. června bude zahájeno druhé pravidelné spojení, a to na trase Praha–Šanghaj. Novou pravidelnou přímou linkou bude let z Čeng-tu do Prahy. Od roku 2016 létaly na této trase pouze charterové lety.

Spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO) jednal také o certifikacích českých letounů, které by se mohly prodávat v Číně.

„Lepší je situace pro lehké a ultralehké letouny, protože nejsme vázáni na jednání mezi EU a Čínou a certifikace mohou probíhat. Pokud jde o další letouny, tam jsme závislí na dokončení jednání mezi EU a Čínou, která by měla být dokončena v roce 2017,“ komentoval premiér.

Inspirace pro fotbal

Ještě před tímto jednáním se česká delegace jela podívat na fotbalový klub Kuo-an. Premiér se na stadiónu sešel s primátorem Pekingu Wang An-šunem a s hráči si zakopal s míčem.

„Ukazuje se, že fotbal spojuje národy. Zjistil jsem, že i primátor Pekingu sledoval zápas ČR se Španělskem na mistrovství Evropy. Dochází k výměnám mládežnických družstev, zdá se, že někteří hráči z ČR by potenciálně mohli zamířit sem do Číny, Čína se snaží zlepšit úroveň fotbalu, inspiraci hledá i v ČR,“ uvedl ministerský předseda.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Primátor také Sobotkovi nabídl, že by mohl být čestným trenérem klubu Kuo-an. To ale český premiér pobaveně odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám