Hlavní obsah

Tuplovaný zrádce, vztyčený prostředníček, komentuje ANO Chovancův krok

• Aktualizováno

Hnutí ANO ve středu večer nevybíravě kritizovalo krok ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ten odpoledne oznámil, že podepsal reformu policie. Poslanec Martin Komárek Chovance označil za tuplovaného zrádce, ministr životního prostředí Richard Brabec Chovancův krok označil za vztyčený prostředníček na všechny, kdo chtěli o změnách v policii odbornou debatu. Předsednictvo hnutí se v šest hodin večer sešlo a projednává další kroky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ANO Martin Komárek

Článek

„Přišlo mi neuvěřitelně arogantní a lidsky skoro nechutné, jakým způsobem to zdůvodnil člověk, který je sám tuplovaný zrádce,“ řekl Právu Komárek.

„Pro mě je to vztyčený prostředníček všem, kteří pouze chtěli odbornou debatu nad reorganizací klíčových policejních útvarů, nic víc,“ sdělil Právu Brabec.

Podle něj podepsáním reformy spadla maska. „Ministr Chovanec od teď nese plnou odpovědnost za každého kvalitního policistu, který v důsledku tohoto siláckého rozhodnutí odejde. Jsem z toho hodně otrávený,“ dodal.

Ministr spravedlnosti za ANO Robert Pelikán řekl, že Chovanec svým podpisem porušil koaliční smlouvu. Připomněl, že ještě neskončilo dohodovací řízení. "Já teď jen těžko hledám slova. Dohodovací řízení ukončeno nebylo, takže pan ministr Chovanec si udělal z koaliční smlouvy trhací kalendář," uvedl pro ČTK Pelikán.

Dohodovací schůzka se na žádost hnutí ANO konala ve středu ráno. [celá zpráva]

Pelikán už dříve uvedl, že pokud Chovanec reformu podepíše, rezignuje. „Po dnešním rozhodnutí ministra vnitra Milana Chovance očekávám, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán dostojí svému slibu a na funkci ministra rezignuje. Může dokázat, že mu jde o principy a zásady, nikoli o křeslo ministra. Jeho rezignace by vzhledem k jeho nečinnosti na ministerstvu přišla v pravý čas,“ komentoval to ve středu poslanec ODS Marek Benda.

Pelikán sám se zatím nevyjádřil.

Chovanec: Je to jen změna struktury

Ministr vnitra Milan Chovanec ve středu odpoledne oznámil, že podepsal reformy policie, jak ji navrhlo policejní prezidium. Uvedl přitom, že policie se nikdy nestane divizí Agrofertu.

„Nerozumím hysterii kolem standardní reorganizační změny dvou útvarů policejního prezidia ani obviňování z porušení koaliční smlouvy. Jde o pouhou změnu ve struktuře policejního prezidia, o které jsme v průběhu zavádění připraveni věcně debatovat. K porušení koaliční smlouvy však v žádném případě nedochází," vysvětlil večer Chovanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám