Hlavní obsah

Chovanec reorganizaci policie podepsal

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil, že dnes podepsal reorganizaci policie. Bude pouze odložena její platnost o jeden měsíc. Chovanec to oznámil ve středu odpoledne na mimořádné tiskové konferenci, na níž tvrdě kritizoval lídra ANO Andreje Babiše.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference Ministerstva vnitra, kde Ministr vnitra Milan Chovanec podepíše reorganizaci policie.

Článek

„Policie se nikdy nestane divizí Agrofertu,” uvedl Chovanec, podle něhož se Babiš snaží reorganizaci zastavit „za pomoci svých médií”.

„Udělal jsem chybu, že jsem to nepodepsal dřív,” konstatoval Chovanec.

Chovanec odmítl, že by šlo o porušení koaliční smlouvy, jak tvrdí Babiš, který varoval, že v případě podpisu reorganizace policie vypoví jeho hnutí koaliční smlouvu. [celá zpráva]

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) a policejní prezident Tomáš Tuhý.

„ANO by mělo hledat dohodu,“ dodal Chovanec z pozice místopředsedy ČSSD. Předsednictvo ANO se chce ještě v podvečer sejít a poradit se o dalším postupu.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je s Chovancovým postupem obeznámen. Ministr zdůraznil, že bez dohody s ním by takovéto kroky nepodnikal.

Před Chovancovým vystoupením představil tři fáze reorganizace policejní prezident Tomáš Tuhý. Po něm na podporu změn vystoupili dva jeho předchůdci – Oldřich Tomášek a Jiří Kolář – i zástupci odborových organizací.

„Cílem není rušit útvary, ale využít synergii,” uvedl Tuhý, podle něhož je reorganizace v jeho gesci. Tři fáze budou probíhat od letošního srpna až do konce roku 2019.

Chovanec ocenil věcný přístup nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, jehož připomínky hodlá zohlednit.

Lidovci: Ministr přebírá odpovědnost

Lidovci v reakci oznámili, že „ministr vnitra přebírá podpisem reorganizace policie politickou odpovědnost za její výsledky a dopady”.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Zároveň uznávají, že organizace policie je v kompetenci policejního  prezidenta a podléhá pouze schválení ministr a vnitra. Na koncepci by podle nich měl být nalezen široký politický konsensus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám