Hlavní obsah

Olomoučtí žalobci zpovídali na policejním prezidiu dvě osoby kvůli reorganizaci

Aktualizováno

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v pondělí na policejním prezidiu v Praze prověřovali, zda za plánovanou reorganizací policie není tři roky starý plán na odstranění ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Na prezídiu vyslechli dvě osoby, jejichž jména nesdělili. V minulých dnech žalobci uvedli, že by jim měl situaci vysvětlit policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho první náměstek Zdeněk Laube.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár

Článek

Do pražské policejní centrály kolem 9.30 přišel náměstek vrchního státního zástupce Pavel Komár a ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Petr Šereda. V minulých dnech žalobci informovali o tom, že Šlachta odmítá poskytovat informace z trestních kauz, což by mohlo být důvodem pro jeho odstranění.

"Obě dvě osoby s námi spolupracovaly, vše proběhlo korektně, byly položeny dotazy, na které bylo z jejich strany odpovězeno," řekl novinářům po výslechu Komár. Policejní funkcionáři podle něj při výslechu nevyužili služeb advokátů.

Žalobci vyslýchaným přečetli části komunikace mezi jinými subjekty. "Dotázali jsme se, zda se zakládají na pravdě, a bylo nám odpovězeno, že nikoliv," řekl Komár. Podle něj šlo o poznatky ze dvou kauz, jedné starší a jedné aktuální.

Další postup nekomentovali

V médiích se objevily informace, že by mohlo jít o spisy a důkazy ke kauze někdejší šéfky kabinetu Jany Nagyové (nyní Nečasové) a kauze Vidkun, údajné korupce v Olomouci. "Obě dvě ty věci jsou stále živé a probíhají," podotkl Komár. Žalobce nechtěl naznačit, jak bude dál prověřování vypadat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Šlachta v pátek rezignoval na svůj post, od policie by měl odejít k 30. červnu. O den později by se mohla spustit přeměna policejního sboru. Poslední slovo bude mít ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se musí pod plány vedení policie podepsat. Reorganizace policie vyvolala roztržku uvnitř vládní koalice.

Související téma:

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám