Hlavní obsah

Úřady si po průšvihu v Chrastavě posvítí na další pasťáky

Právo, Jan Martinek

Ministerstvo práce a sociálních věcí si chce kvůli případu výchovného ústavu v Chrastavě, kde byla dlouhodobě porušována práva dětí, posvítit na další podobná zařízení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Ta spadají pod ministerstvo školství. Ministryně Valachová ve středu už rozhodla o zrušení ústavu v Chrastavě a Česká školní inspekce vyrazí už tento týden na kontrolu dalších ústavů.

Podle úředníků se do Chrastavy dostávaly děti ne kvůli zločinům, ale např. kvůli opakovanému záškoláctví. To je i případ mediálně propíraného Michala (16), který si v ústavu dvaadvacetkrát podřezal žíly, aby mohl ze sanitky uprchnout za rodinou.

„V Chrastavě zřejmě téměř žádní mladiství zločinci nebyli. Je na čase se podívat na to, proč tam vůbec ty děti jsou. Chceme zjistit důvody, proč jsou do takových ústavů umisťovány,“ řekla Právu ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

„Dlouhodobě usilujeme o rozšíření služeb pro rodinu. A kdyby byla dostatečná síť těchto služeb, řada dětí do ústavu vůbec nemusí,“ dodala Marksová. Že v Chrastavě žádní vrazi nejsou, uvedla už dřív i Valachová.

Stačí chodit za školu

Také podle Kláry Laurenčíkové, předsedkyně výboru pro práva dítěte Rady vlády ČR, se do ústavu typu Chrastava dostávají děti, které nemají v takové „polepšovně“ co dělat.

„Stačí leckdy, že byly párkrát za školou, kouřily trávu, nebo se jednalo o děti z nefunkčních rodin. My je místo odborné pomoci zavíráme do režimu, který je v případě Chrastavy mnohem horší než vězení a který je psychicky úplně zničí,“ řekla Právu.

Podle ní je současný systém nefunkční. „Tyto ústavy jsou navíc ekonomicky velmi nákladné, chybějí nám dlouhodobě peníze na práci v terénu,“ míní Laurenčíková.

Problémem je podle ní také nedostatečná kontrola školní inspekcí. „Podle dostupných statistik se do některých ústavů inspektoři nedostanou i několik let. Musíme urychleně přijmout systémová opatření, provést hloubkovou kontrolu zacházení s dětmi, a hlavně posílit preventivní služby pro práci s ohroženými dětmi a jejich rodinami,“ míní Laurenčíková.

Je přesvědčená, že Chrastava nemusí být jediný ústav, ve kterém panují špatné poměry. „Potřebujeme sjednotit současný roztříštěný systém. Prioritou celé vlády musí být posílení práce s rodinou na úkor odebírání dětí do ústavů,“ myslí si.

Ministryně Valachová Právu napsala, že situací ve výchovných ústavech se intenzivně zabývá už rok.

Inspekce splácí dluh

„Vydala jsem standardy směrem k těmto zařízením, jež dosud chyběly. Zpracovala jsem analýzu stavu zařízení, zahájila jsem pravidelné porady s řediteli – první byla v dubnu, opakovaná porada byla sezvaná na polovinu července,“ napsala Valachová, která se nad problematikou už v dubnu sešla s Marksovou.

Valachová před několika dny jednala i s Českou školní inspekcí. Náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys připouští, že inspekce se ústavům nevěnovala tak, jak měla.

„U ústavů z naší strany skutečně existuje dluh. Dlouho se tam nechodilo, nikdo si ani nevybavuje proč. My ten dluh postupně splácíme, připravuje se harmonogram kontroly těchto ústavů do ledna 2017,“ řekl Právu Andrys.

V chrastavském případu ale podle něj byly kontroly dvě. „Jeden tým v prosinci skutečně nic neodhalil, ale druhá návštěva v květnu na některé sporné věci upozornila. S prvním týmem jsme zahájili kárné řízení, kde zjistíme, zda nešlo o individuální pochybení,“ uvedl Andrys.

Vedení chrastavského ústavu údajně omezovalo děti v jídle, holilo jim hlavy či je po večerech nepouštělo na záchod. To kritizovala i ombudsmanka Anna Šabatová. Naopak proti uzavření se vyslovil prezident Miloš Zeman, podle kterého udělala ministryně Valachová chybný krok.

V ČR funguje 28 výchovných ústavů, v nichž je umístěno 1089 lidí, převážně mladistvých od 15 do 18 let. V Praze, na Vysočině, v Ústeckém, Jihomoravském a v Moravskoslezském kraji je kapacita těchto zařízení překročena, sdělil ČTK resort školství.

Naopak volné kapacity jsou ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a ve Zlínském kraji. Kam konkrétně budou přesunuty děti z Chrastavy, se nyní řeší.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Přibližně 800 chovanců je v ústavech umístěno kvůli soudně nařízené ústavní výchově. Je to opatření, k němuž se přistupuje, pokud rodina nedokáže zabezpečit výchovu. Zhruba 60 mladých lidí má uloženou ochrannou výchovu, protože spáchali trestný čin. Další jsou v ústavech na základě předběžného opatření.

Reklama

Související články

Výchovný ústav v Chrastavě bude zrušen

Výchovný ústav v Chrastavě bude zrušen a chovanci starší 15 let budou přesunuti jinam. Ve středu to oznámila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)....

Výběr článků

Načítám