Hlavní obsah

Zeman v Lidicích varoval před neonacismem, jmenoval Kotlebovu stranu a DSSS

Aktualizováno

V Lidicích na Kladensku si v sobotu lidé připomínají 74 let od vyhlazení obce nacistickými vojáky. Pietního aktu se zúčastnil i prezident Miloš Zeman, který varoval před neonacismem. Neonacisty jsou podle něj členové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) i Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman se zúčastnil pietního shromáždění k uctění památky vyvražděných v obci Lidice.

Článek

Podle Zemana nelze jen vzpomínat na minulost, důležité je poučit se z ní a aktivně bojovat proti neonacistickým projevům, které se šíří i v současném Česku a na Slovensku. V této souvislosti poukázal na LSNS Mariana Kotleby, která velebí památku někdejšího slovenského prezidenta Jozefa Tisa, jenž byl v roce 1947 popraven za válečné zločiny. "Jestliže někdo adoruje válečného zločince a masového vraha z období druhé světové války, stává se objektivně neonacistou," řekl prezident.

Dodal také, že Kotlebově straně během předvolební kampaně pomáhala i česká DSSS v čele s Tomášem Vandasem. "Ten, kdo aktivně pomáhá neonacismu, byť v sousední zemi, je objektivně sám neonacistou," uvedl Zeman.

Vandas: Říká totéž co my

„Naše názory nejsou vůbec extremistické, a naopak naše názory, které jsou neměnné už několik let, nyní přebírají takzvané demokratické strany," řekl v reakci Vandas. Prezident Zeman podle něj opakuje v souvislosti s uprchlickou vlnou do Evropy totéž, co on říkal před lety a byl za to i odsouzen. Za výrok o "ničivé imigrantské vlně cunami" dostal čtyřměsíční trest s podmíněným odkladem na 20 měsíců, později na základě amnestie mu soud trest prominul.

Před nacismem varoval Zeman ve funkci prezidenta už při návštěvě Lidic v roce 2013. Ve stejném roce vyznamenal in memoriam medailí Za zásluhy sochařku Marii Uchytilovou za bronzové sousoší 82 zavražděných lidických dětí.

Pietního aktu v Lidicích se zúčastnil i předseda svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička nebo olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který sloužil i ranní mši na základech kostela sv. Martina.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věnce v Lidicích k uctění památky obětí nacistické zvůle

Nacisté obec vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Související téma

Foto: Profimedia.cz

Lidice 10.června 1942

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám