Hlavní obsah

Sobotka jednal s Ficem o předsednictví EU i železničním spojení do Bratislavy

• Aktualizováno
Novinky, jas

Slovenský premiér Robert Fico přijel ve středu do Prahy na jednání předsedů vlád zemí Visegrádské čtyřky. Ještě před ním se setkal s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Oba politici jednali o společných prioritách v rámci EU i o nadcházejícím předsednictví Slovenska evropské osmadvacítce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) přijal předsedu slovenské vlády Roberta Fica

Článek

Podle Fica budou klíčovými tématy slovenského předsednictví červnový summit o změnách migrační politiky EU a britské referendum o vystoupení z EU. „Když vystoupí, ani pánbůh neví, co bude,” připustil slovenský premiér. Chtěl by rovněž přiblížit evropskou agendu lidem.

ČR by podle něj měla být v rámci předsednictví prioritně informována. „Českým přátelům jsme nabídli nadstandardní spolupráci,” dodal Fico.

V rámci bilaterálních vztahů diskutovali premiéři například o dopravní infrastruktuře. Sobotka zmínil zejména potřebu modernizace železničního spojení Brna a Bratislavy.

První návštěva byla odložena

Fico měl do Prahy zavítat původně již v polovině dubna, kvůli zdravotní indispozici, která si vyžádala operaci srdce, byla návštěva zrušena.

Sobotka již dříve ocenil, že Fico si Českou republiku vybral za cíl první zahraniční cesty po svém opětovném jmenování do čela kabinetu.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz

Visegrádská skupina

Na pořadu bude rovněž agenda Visegrádské skupiny, kterou od července povede po ČR Polsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám