Hlavní obsah

Trať z Prahy na letiště má být hotová do roku 2024

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vlakové spojení mezi Masarykovým nádražím a pražským Letištěm Václava Havla, které spojí s metropolí i Kladno, by mělo být hotové do roku 2024. Po jednání s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) to v pondělí uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Rychlodráha by měla přijít na zhruba 20 až 23 miliard korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Ty částky ještě nejsou přesné, protože se budou řešit některé varianty v jednotlivých úsecích,” upozornil premiér. Některé části by se mohly začít stavět již v roce 2019. Pro stavbu jsou již alokovány prostředky v příslušném operačním programu z fondů EU.

„Jsem ráda, že jsme se již dopracovali k nějakému hmatatelnému datu,” uvedla Krnáčová, podle níž je spojení metropole a letiště „státní stavbou”.

Jako problematický se jeví úsek mezi Dejvickou a Veleslavínem, který by měl být veden tunelem, nicméně Evropská komise prostřednictvím své poradenské organizace upozornila, že je příliš drahý a měl by být postaven levněji.

Jak již před časem uvedla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), tunelové vedení navyšuje investiční náklady oproti variantě plně povrchové o víc než tři miliardy korun. [celá zpráva]

Peníze bychom sehnali, věří ministr

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) dodal, že se ČR pokusí dosáhnout schválení podpovrchové varianty nebo sehnat dodatečné peníze na financování úseku.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Michal Doležal, ČTK

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

„Spojení Veleslavín - Ruzyně by mohlo být dřív něž v roce 2024 a já doufám, že se nám podaří EK přesvědčit, že to není politické rozhodnutí, ale něco, co město a my všichni potřebujeme,” dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám