Hlavní obsah

Babiš s Marksovou si vjeli do vlasů kvůli důchodům

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V koalici se schyluje k další hádce, tentokrát kvůli valorizaci penzí. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) v pátek uvedla, že navrhne zvýšit důchody na příští rok o 300 korun. Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) Novinkám sdělil, že ministryně bude muset příslušnou částku najít v rozpočtu svého úřadu. To Marksovou popudilo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

„Budu navrhovat navýšení důchodů pro rok 2017 v průměru o 300 korun. Vzhledem k postoji ministerstva financí je pravděpodobné, že vláda dojde ke kompromisu v podobě valorizace o něco nižší, například průměrně o 200 korun, přičemž zbývající stokorunu dostanou senioři v rámci jednorázové dávky,“ uvedla Marksová.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se ale na návrh moc netváří. Na dotaz Novinek, jestli s částkou souhlasí, odepsal: „Pokud najde příslušnou částku ve svém rozpočtu, tak proč ne.”

To Marksovou popudilo. Babiš podle ní v březnu v televizi Prima přislíbil nárůst o tři stovky.

„Kolega Babiš vymyslel, že 200 korun by dal valorizací a 100 korun jednorázově. Takže nevím, když on to slíbil, proč bych to ve svém rozpočtu měla hledat já?“ reagovala Marksová. Podotkla, že senioři a jejich situace jsou záležitostí celé vlády.

Koalice se dohodla na 200 korunách

Babiš připomněl, že koalice se na konci dubna dohodla na valorizaci penzí ve výši 200 korun. „Na koalici se dohodlo 200 kč, možná paní ministryně ušetří na zneužívání dávek a navýší částku,” napsal.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Důchody se podle zákona zvedají vždy v lednu a vždy o třetinu růstu reálných mezd plus o inflaci. Kvůli nízké inflaci se letos penze valorizovaly pouze o 40 korun. Vláda nakonec rozhodla o mimořádném příspěvku ve výši 1200 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám