Hlavní obsah

Poslankyně TOP 09 chce zákonem předejít šíření islámu na školách

Právo, Oldřich Danda
Praha

Školský zákon by měl podle poslanců klubu TOP 09 a Starostové v budoucnosti znemožnit muslimům zakládat v Česku školy, ve kterých by šířili islám. Poslankyně TOP 09 Nina Nováková navrhuje novelizovat nedávno přijatý školský zákon. Šéf poslaneckého klubu strany František Laudát ale o jejím návrhu nic neví. Muslimové přitom na českých školách nemohou vyučovat islám ani dnes.

Foto: www.ninanovakova.cz, .

Nina Nováková na archivním snímku

Článek

„V novele nahlas říkáme, že na našich školách si mají žáci osvojit základní kulturní evropské hodnoty a tradice. A ty stojí na humanismu, který pramení z antiky a žido-křesťanské kultury,“ řekla Právu Nováková. Dodala, že novelu ve Sněmovně předloží během několika dní.

V praxi by to podle ní znamenalo, že by na území České republiky nemohly působit školy, které nebudou ochotné evropskou kulturu předávat. „Školy, které by chtěly předávat kulturu úplně jinou, by u nás neměly místo,“ dodala poslankyně.

Podle ní je to reakce na příliv uprchlíků z muslimských zemí. „Určitě, protože Evropa udělala spoustu chyb a zvláště západní Evropa to s multikulturalismem přehnala,“ poznamenala poslankyně.

Věří, že její novela má šanci projít, protože podporu podle jejích slov přislíbili  poslanci TOP 09,  i KDU-ČSL, ODS a někteří poslanci z hnutí ANO.

Šéf poslanců topky o návrhu neví

„O tom návrhu zatím nic nevím,” řekl šéf poslanců TOP 09 František Laudát. Podotkl ale, že poslankyně už v minulosti chtěla prosadit, aby se na školách vyučovalo o duchovních kořenech evropské civilizace.

Takovouto formulaci chtěla Nováková dostat do školského zákona, který Sněmovna projednala před několika měsíci, ale narazila na odpor soc. demokratické ministryně Kateřiny Valachové.

Zbytečná novela?

Muslimové nemohou v českých školách vyučovat islám ani dnes. Podle církevního zákona to mohou pouze ty církve a náboženské společnosti, které mají zvláštní práva. Ta dnes mají pouze křesťanské církve a federace židovských obcí.

Muslimské obce a také jiné registrované náboženské spolky např. buddhisté tato zvláštní práva mohou získat, pokud budou deset let zveřejňovat výroční zprávy a předloží tolik podpisů svých stoupenců, kolik odpovídá jednomu promile občanů ČR podle posledního sčítání lidu, což odpovídá zhruba 10 tisícům podpisů.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Nina Nováková

Ústředí muslimských obcí ministerstvu kultury dosud žádost o přiznání zvláštních práv nepodalo a podle informací z minulých let není ani pravděpodobné, že by o to usilovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám