Hlavní obsah

V hloubětínském babyboxu našli novorozenou dívku

– Praha • Aktualizováno

V babyboxu v pražském Hloubětíně byla v sobotu nalezena novorozená dívka. Jde o 137. dítě, které bylo do některého z tuzemských babyboxů odloženo. Informoval o tom jejich zakladatel Ludvík Hess.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox

Článek

Dívka, která ještě neměla ošetřený pupečník, dostala jméno Vlaďka. Je 22. dítětem nalezeným v hloubětínské schránce, která za tři dny oslaví 11 let existence.

Dosud bylo do českých babyboxů odloženo 80 holčiček a 57 chlapců. Holčička Vlaďka je letošním sedmým dítětem odloženým do babyboxu.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, se zapne vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Po celé zemi je zatím 68 babyboxů, kam mohou lidé anonymně umístit své zpravidla novorozené dítě. Babybox v Hloubětíně je nejstarší.

Babyboxy mají i své kritiky. Zařízení podle nich odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám