Hlavní obsah

Výrobci alkoholu rozjeli kampaň: pití v malém množství je zdravé

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Výrobci alkoholických nápojů rozjeli kampaň pod názvem Alkohol zodpovědně, jež má přimět lidi, aby pili alkohol s rozumem. Má také ukázat, že Češi ve skutečnosti nejsou rekordmany v pití alkoholu a jeho spotřebě na hlavu, jak se často prezentuje, a že rozumné pití v dospělém věku může být i zdraví prospěšné. Zpřísňování zákonů kvůli alkoholu, jak je připravuje vláda, proto podle nich není na místě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle šéfky kampaně Martiny Ferencové, která pracuje pro Český svaz pivovarů a sladoven, se ukazuje, že spotřeba čistého lihu na osobu a rok v Česku dlouhodobě klesá. Řekla to v úterý během představení kampaně, v rámci níž chtějí výrobci například rozdávat alko testery, školit prodavače, aby neprodávali alkohol mladistvým, a mladé poučovat o škodlivosti pití.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) od roku 2005 do roku 2013 v Česku klesla spotřeba ze 12,5 litru o jeden litr, uvedla Ferencová.

Abstinentů je málo

Statistiky podle Ferencové navíc zkresluje to, že v Česku je velice málo abstinentů - okolo 11 procent. „Pokud se abstinenti ze statistik vypustí a konzumace se rozpočítá pouze na osoby, které alkohol skutečně pijí, dostává se ČR rázem až na 26. místo evropských žebříčků,“ uvedla Ferencová.

Češi se podle ní začali chovat k alkoholu odpovědněji. „Pozitivním trendem je také, že klesl o 10 procent počet nehod pod vlivem alkoholu a o 40 procent počet úmrtí při nehodách pod vlivem alkoholu,“ uvedla Ferencová.

Proto považuje snahy o zpřísnění legislativy proti alkoholu, které připravuje ministerstvo zdravotnictví, za zbytečnou. „Není potřeba trestat většinovou společnost za to, že část lidí neumí pít,“ uvedla Ferencová. Dodala, že stačí, pokud se budou dodržovat současné zákony.

Štamprlička proti blbosti

Kampaň za rozumné pití alkoholu podpořil i lékař a evangelický kazatel Zdeněk Susa. Podle něj se v posledních letech lékaři po celém světě shodli, že malá dávka alkoholu je zdraví prospěšná.

„Je jednoznačně prokázáno, že malá dávka alkoholu je prospěšná např. jako prevence proti infarktu,“ tvrdí Susa. Pravidelné pití - což jsou jedna až dvě skleničky vína - prý pomáhá ve starším věku s udržováním psychické rovnováhy. „Budeme-li užívat každý den štamprličku, budeme méně blbnout,“ dodal.

Představení kampaně se účastnil i prezident agrární a potravinářské komory Miroslav Toman. Podle něj poslední data ukazují, že české instituce dělají z pití alkoholu zbytečného strašáka. Nevěří ani průzkumům, které říkají, že čeští puberťáci patří v konzumaci alkoholu mezi evropskou špičku.

„Konzumace mezi mladými není tak tragická, jak je nám podsouváno,“ uvedl.

Útok na protidrogového koordinátora

Pustil se i do národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, který dlouhodobě varuje před tím, že Češi jsou k pití alkoholu dětmi příliš tolerantní a že by stát se proti tomu měl postavit.

Podle Tomana Vobořil dělá z „českého národa bandu alkoholiků“. „To, co dělá pan Vobořil, považuji za zločinné vyhazování peněz,“ uvedl Toman.

Vobořil na to reagoval, že trendy v užívání alkoholu se sice začínají zlepšovat, ale to nemění nic na tom, že mladí Češi se opíjejí častěji než většina jejich evropských vrstevníků. „Mně přijde naopak zločinné říkat, že tady žádný problém není,“ řekl Právu Vobořil.

Anketa

Věříte tvrzení, že každodenní pití alkoholu v malé míře může být zdraví prospěšné?
Ano
77 %
Ne
23 %
Celkem hlasovalo 2386 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám