Hlavní obsah

V polovině května se můžeme těšit na letní teploty kolem 26 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplotní šoky ani průtrže mračen nás během května nečekají. Nejteplejším obdobím bude třetí a čtvrtý týden v měsíci, kdy by teploty měly vystoupat až k 26 stupňům, předpovídá Český hydrometeorologický ústav ve svém měsíčním výhledu. Z hlediska celkového úhrnu srážek by mělo být období průměrné až slabě podprůměrné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po posledním dubnovém chladném týdnu se začíná postupně oteplovat a první květnový týden se bude pravděpodobně pohybovat na hranici podnormálních a normálních hodnot teplot pro začátek května. Ranní teploty 2 °C až 8 °C, denní teploty 14 °C až 20 °C.

Následující dva týdny meteorologové očekávají oteplování až k hodnotám nad dlouhodobým průměrem. V týdnu od 9. do 15. května by se ranní teploty měly pohybovat v rozmezí 5 °C až 11 °C, denní mezi 17 °C až 24 °C.

Další týden, tedy v období od 16. do 22. května by mělo být ještě tepleji. Ranní teploty 7 °C  až 13 °Ca denní teploty se vyšplhají až k 26 °C.

V posledním týdnu se teploty pravděpodobně vrátí k hodnotám normálním. Postupně by mělo přibývat oblačnosti, místy s občasným deštěm nebo přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty se budou pohybovat v intervalu 5 °C až 10 °C , denní potom mezi 15 °C až 20 °C.

Celek meteorologové očekávají teplotně průměrný. Dlouhodobý teplotní normál v České republice pro toto období je 12,3 °C. Srážkově bude květen průměrný, nejvíce by mělo pršet v druhé polovině měsíce, ale celkově by neměly úhrny přesahovat hodnoty dlouhodobých průměrů. Průměrný úhrn srážek je 74 mm.

Reklama

Výběr článků

Načítám