Hlavní obsah

Ráno bylo nebývale chladné, teplota klesla i k -16 stupňům Celsia

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Páteční ráno bylo v České republice velmi chladné. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nemrzlo pouze na devíti z 238 měřicích stanic. V mrazových kotlinách na Šumavě klesala rtuť i na -15,9 stupně Celsia a překonána byla i řada teplotních rekordů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejnižší teploty od 24. do 29. dubna

Článek

„K takto nízkým teplotám přispěl soubor vhodných meteorologických podmínek, které se v předchozím období na našem území dohromady nevyskytly, tzn. subsidence (sestup velkých objemů vzduchu; pozn. red.) rozpouštějící oblačnost, a tedy celonoční vyjasnění, sušší vzduch, slabý vítr,” vypočetli meteorologové důvody velmi chladného rána.

ČHMÚ konstatoval, že průměr minimálních teplot v nynějším chladnějším období, při němž k nám proudil studený vzduch od severu, byl v pátek vůbec nejnižší. Zatímco v předchozích dnech se průměr minimálních teplot pohyboval mezi 1,6 a -1,5 stupně Celsia, v pátek to bylo -2,3 stupně Celsia.

Nejchladněji bylo ráno na šumavském Březníku, kde teplota klesla na -15,9 stupně. Pod -15 stupňů naměřili meteorologové rovněž na Rokytské a Jezerní slati.

Mrazivé ráno by podle meteorologů mělo být ještě v sobotu. „ S ohledem na příliv teplejšího vzduchu od jihu se v prvních květnových dnech takto studená rána již neočekávají,” dodali meteorologové.

Stanice s nejnižší teplotou 29. dubna (ve stupních Celsia)
staniceteplota
Březník-15,9
Rokytská slať-15,8
Jezerní slať-15,2
Horská Kvilda-13,2
Kořenov, Jizerka-10,8
Kořenov, Jizerka, rašeliniště-10
Pohoří na Šumavě-9,7
Borová Lada-8,7
Luční bouda-8,6
Hliniště-7,6
zdroj: ČHMÚ

Anketa

Mrzlo u vás v pátek ráno?
Ano
93 %
Ne
7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2274 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám