Hlavní obsah

ODS chce, aby se vláda připravila na možné uzavření hranic

Novinky, jas
Aktualizováno

Občanští demokraté vyzvali vládu, aby v rámci evropských struktur iniciovala jednání, které by vedlo k vyloučení států neschopných ochránit vnější hranice EU ze schengenského prostoru. Vláda by se rovněž měla připravit na možné uzavření hranic, vyzval šéf strany Petr Fiala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Požadujeme, aby Schengen opustily státy, které nejsou schopny chránit vlastní hranici. Je nutné zřídit hotspoty v severní Africe, zvýšit tresty za převaděčství, stejně jako vést informační kampaň v zemích původu imigrantů,“ zmínil některá z navrhovaných opatření Fiala.

O neschopnosti ochránit schengenský prostor se hovoří především v souvislosti s Řeckem, na jehož ostrovy míří uprchlíci z Turecka.

ODS upozornila, že pokud by některé z unijních států uzavřely hranice, měla by na podobný krok být připravena i Česká republika. „Musíme se proto připravit na možné uzavření hranic. S tím souvisí i zlepšení práce českých tajných služeb a poskytování jen dočasného azylu. Stejně tak musí být zpřísněna možnost slučování rodin,“ dodal Martin Červíček, podle něhož je nutné trvat na důsledné integraci a identifikaci uprchlíků.

Podle strany by se měla změnit i ženevská konvence o uprchlících, která je již překonaná a nereflektuje na nynější masivní migrační vlnu.

Související témata:

Foto: ODS

Nové logo ODS

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Policejní prezident Martin Červíček vyzval 3. prosince na briefingu v Praze ministra vnitra, aby dvojvládí v čele policie řešil zákonnými prostředky.

ČR se na případnou migrační vlnu chystala několika společnými cvičeními policie a armády v blízkosti hranic. Vedle toho se průběžně uskutečňují namátkové kontroly projíždějících vozů.

Reklama

Výběr článků

Načítám