Hlavní obsah

Antibabiš se v koalici zadrhl

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaliční rada se ve středu neshodla na změně zákona o střetu zájmů, podle které by si členové příští vlády měli vybrat mezi funkcí a ovládáním svých firem. Návrh podporuje ČSSD, proti je ANO, jehož šéfa Andreje Babiše by se předloha mohla týkat kvůli jeho Agrofertu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Jasně se k věci nepostavili prozatím lidovci. „Chceme to projednat detailně koaličně před další schůzí Sněmovny, nechceme nic odkládat,“ uvedl pro Právo šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. Podle jeho názoru panuje v koalici shoda na tom, že by se přijatý návrh týkal až dalšího volebního období.

To však podle šéfa ANO Andreje Babiše není pravda. „Pokud vím, tak k dohodě nedošlo,“ napsal Právu. Jak bude ANO postupovat, nezodpověděl.

Lidovci si stěžují na soc. dem.

„Kritizoval jsem slabší komunikaci ze strany předkladatele Chvojky, poté, co v podstatě implementoval původní návrh Martina Plíška (TOP 09). My jsme už dříve přislíbili podpořit Plíška. K diskusi o podpoře nové rozšířené verze jsme připraveni, paralelně ji analyzujeme, srovnáváme tento problém v právní rovině a se zkušenostmi v zahraničí,“ dodal Mihola.

Chvojka předlohu rozšířil o zákaz vlastnění médií a přidal i sankce za porušení. Člen vlády by neměl nárok na podíl ze zisků svých firem, v nichž je ovládající osobou – tedy má 40 a více procent. Firma by nemohla dostat státní dotace.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předkladatel novely zákona o dětské skupině Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Jak Právo již informovalo, mezi některými poslanci panují obavy, že Chvojkův návrh je protiústavní.

Výběr článků

Načítám