Hlavní obsah

Iráčtí křesťané chtějí v Českém Těšíně zůstat. Důvody krajanů nechápou

Skupina 19 iráckých křesťanů, kteří se v úterý přesunuli z dočasného útočiště v rekreačním zařízení do bytů v Českém Těšíně, chce v ČR zůstat. Jejich zástupci ve středu uvedli, že nerozumí pohnutkám svých krajanů, kteří se pokusili odejít do Německa.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Křesťanští uprchlíci z Iráku Najál Ajmajáh (vlevo) a Marván Karn s tlumočnicí.

Článek

Čtyřiapadesátiletý Najál Ajmajáh i o generaci mladší Marván Karn uvedli, že jsou spokojení, snaží se naučit česky a věří, že najdou práci. Na středeční tiskové konferenci opakovaně děkovali představitelům Česka či lidem, kteří se o ně poslední dva měsíce starali.

Nespokojenost uprchlíků, kteří se z Jihlavy či Brna vracejí dobrovolně do vlasti či se pokusili dostat do Německa, nechápou.

"Divíme se, co jim schází. Nám nic nechybí. Jejich chování je pro nás záhadou," řekl mladší Marván. Dodal, že s takovým postupem nesouhlasí. "Tento stát nás přijal, měli bychom mít respekt," míní.

Podobně se na situaci dívá i Najál. "Považuji to za nevyvedené rozhodnutí. Omlouváme se za ně. Ale oni odpovídají sami za sebe," dodal.

Začít nový život

Za sebou mají první noc v nových bytech v Českém Těšíně. Do nich se přestěhovali z rekreačního zařízení v Soběšovicích. První rok jejich pobytu v Česku platí Nadační fond Generace 21. V regionu se o rodiny stará Slezská diakonie.

"Už jsme si uvařili. Měli jsme včera rýži s kuřecím masem. Dnes manželka připravuje bílé fazole. Víc než dva měsíce jsem je nejedl," svěřil se Najál.

Dodal, že česká kuchyně mu chutná. Nechápe ale přidávání cukru do jídla. Tradiční česká jídla chutnají i Marvánu Karnovi, který chce vařit a v budoucnu si otevřít vlastní restauraci.

Vepřové maso jsem tady jedl. Několikrát. Ale vždy jen trochu ochutnal
Marván Karn, uprchlík z Iráku

Dokonce v Česku ochutnal i vepřové maso, které sice jako křesťan jíst může, ale v původní vlasti k němu neměl přístup. "Vepřové maso jsem tady jedl. Několikrát. Ale vždy jen trochu ochutnal," dodal.

Oba muži si pochvalují byty i získané soukromí. "V rekreačním středisku, kde jsme byli před tím, bylo vše v pořádku. Je ale velice příjemné zakotvit. Děkujeme Bohu," uvedl Najál.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zástupci iráckých křesťanských uprchlíků s tlumočnicí a koordinátory projektu ze Slezské diakonie.

"Jsem rád, že máme nový domov. Jsem rád, že můžeme začít nový život," dodal jeho krajan, který do Česka dorazil s manželkou a dvěma dětmi.

Práce se nebojí

Slezská diakonie se o uprchlíky bude starat ještě necelý rok na základě smlouvy, kterou má uzavřenou s nadačním fondem. Pak bude chtít získat peníze od kraje či státu a v některých sociálních projektech ve vztahu k uprchlíkům pokračovat. V budoucnu jim chce například pomáhat s hledáním práce.

Najál by se mohl živit jako truhlář, Marván chce vařit. Vše ale záleží na tom, jak jim půjde čeština.

"Nechceme nástup do práce uspěchat. Nejprve se musí naučit česky," řekl jejich lektor Adam Sabela.

Nadační fond Generace 21 do ČR přivezl 89 křesťanských uprchlíků. Část se jich vrátila do vlasti, někteří se pokusili odejít do Německa. Vláda se rozhodla program přesídlení, při němž mělo přijít 153 osob, zrušit. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám