Hlavní obsah

Menší balení léku s doplatkem, větší bez. Plýtvá se

Právo, Václav Pergl

V lékárnách pacienty často zaskočí, že krabička léků s dvaceti tabletami je s doplatkem, ale ten samý lék ve stotabletovém balení je bez doplatku. Proč? Výklad není jednoznačný. A otázkou Práva byl částečně zaskočen i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Mohu jen spekulovat, že na větším balení dávají výrobci slevu v přepočtu na jednu tabletku, a pak je doplatek nižší anebo žádný. Není to v zájmu českého zdravotnictví ani pacienta. Tuhle otázku otevřu na jednání se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) a uvidíme, co v této věci se dá dělat,“ řekl Právu ve čtvrtek ministr.

Lékaři, s nimiž Právo hovořilo, ale nechtěli být jmenováni, potvrdili, že u některých přípravků tomu tak skutečně je. A protože pacienti žádají lék bez doplatku, raději jim předepíší větší balení než menší s doplatkem.

To ale může vést k tomu, že pacient, který jinak běžně daný lék neužívá, si vezme jen pár tabletek, jeho zdravotní stav se zlepší, on už lék dál nebere a zbytečně třeba ze stotabletového balení padesát nebo osmdesát tablet vyhodí. Očividné plýtvání léky ale zřejmě zatím příliš nikoho moc nevzrušuje.

Velké balení léků má však význam pro toho, kde léky bere dlouhodobě a pravidelně.

Tak například lék Prenessa na léčbu vysokého krevního tlaku v balení 30 tablet má doplatek zhruba 28 korun, v devadesátitabletovém balení je bez doplatku. Stejně tak je tomu u léku Erdomed, kterým se léčí průdušky. V balení 10 tablet pacient doplatí asi 20 korun, v balení 60 tablet nic.

Z celkového počtu 8338 léčivých přípravků je plně hrazeno 1125 variant léčivých přípravků
Lucie Šustková, mluvčí SÚKL

Lék na léčbu vysokého krevního tlaku Lozap je v 90tabletovém balení bez doplatku, ve třicetitabletovém s doplatkem 16 korun. Lék Nolpaza proti překyselení žaludku je v 84tabletovém balení bez doplatku, v balení 28 tablet pacient doplatí 30 korun.

Vše začíná u výrobce

Aktuálně je v České republice registrováno 56 425 variant léčivých přípravků, z toho má stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění 8365 variant.

„Ne se všemi léky se ale obchoduje. Z celkového počtu registrovaných se obchoduje s 8338 variantami léčivých přípravků, z toho má stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění 5684 variant a z nich je plně hrazeno 1125 variant léčivých přípravků,“ sdělila Právu Lucie Šustková, mluvčí SÚKL.

Je v tom binec a je na čase, aby někdo, a v tomto případě stát, udělal pořádek
lékař, který si nepřál být jmenován

Jenže praxe může být ještě mnohem rozmanitější. Šustková připouští, že výrobce a distributor s lékárnou často nevyužívají maximální stanovenou cenu léku a maximální obchodní přirážku, a tak může docházet k tomu, že i léky s doplatkem jsou reálně pacientům vydávány dokonce i bez doplatku. Proto se také doplatky v lékárnách u stejného medikamentu mohou lišit.

Kdy skončí obcházení lékáren

Výrobce nebo ten, kdo je držitelem registrace léku, může cenu třeba u většího balení snížit a tím je pak způsoben nesoulad v rozdílu ceny u menšího a většího balení.

„Je v tom binec a je na čase, aby někdo, a v tomto případě stát, udělal pořádek. Ale nebude to jednoduché,“ řekl Právu lékař, který si nepřál být jmenován.

Sdělil, že sám se ve své ordinaci snaží dávat pacientům jen množství léků, tedy i tablet, které jsou pro léčbu nezbytné. Pouze někteří pacienti se totiž ptají, zda je lék s doplatkem nebo ne. Pokud mají předepsán lék s doplatkem, pak obcházejí lékárny, kde je doplatek nejnižší. „Je to nedůstojné, ale taková je dosavadní praxe. Za dvacet let se nezměnila. A dvacet let se stav kolem léků více nebo méně kritizuje. Doba už ale nazrála k tomu, aby někdo pořádek udělal,“ uzavřel lékař.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám